fbpx
Таг: ендемски видови

таг: ендемски видови

Пчиња има три ендемски видови риби, но не се знае како каскадите влијаат на нивниот опстанок

Во реката Пчиња живеат три ендемски видови риба, но, во неа и на осумте нејзини притоки Крива река, Кумановска, Липковска, Дурачка, Бистрица, Кратовска, Ранковачка и Живуша има и над 45 бариери за кои не се знае како и колку влијаат врз можностите за нивниот опастанок и квалитетот на водниот еко систем. Бариерите и каскадите се граделе во текот на...

Порталб: Несоодветното институционално управување со риболовот им штети на економијата и екологијата во РСМ, критикува ЕУ

Несоодветното институционално управување во областа на риболовот доведе до нелегален риболов и масакр на ендемичниот подводен свет во Северна Македонија. Земјата, во последниот Извештај за напредокот објавен од Европската комисија, доби и низа критики во овој поглед. Поглавјето 13 ја повикува Северна Македонија што поскоро да ја усогласи националната правна рамка со Заедничката политика за риболов на ЕУ, поконкретно...

Вистиномер: Рибокрадците го пустошат рибниот фонд во Охридското Езеро, ЕУ нотира низа слабости

Рибокрадството со години „царува“ на Охридското Езеро. Ендемските видови риби доведени на работ на исчезнување. Забрана за риболов има, полицијата казнува, но рибокрадците не мируваат. Незаконскиот риболов предизвика дисбаланс во рибниот фонд на Охридското Езеро, смета научната фела. Со децении се изловуваат само три видови риби, пастрмка, белвица и крап. Во Извештајот на ЕК за напредокот на Северна Македонија...

Предлогот за заштита на Осоговските планини на јавна расправа во четири општини

Министерството за животна средина и просторно планирање ги објави термините за јавните расправи за предлогот за прогласување на дел од Осоговските планини за заштитено подрачје. Почнувајќи од 18 па до 26 август ќе бидат организирани четири отворени средби, на кои јавноста ќе може да ги даде своите забелешки и коментари во врска со актот со кој ќе се заштитат...

Екологистите бараат од Бернската конвенција да ги заштити Охридското Езеро и Галичица

Екологистите од Македонија поднесоа жалба до Бернската конвенција барајќи Охрид и Охридското Езеро, заедно со националниот парк Галичица, да се спасат од мегаломанските проекти. Бернската конвенција е надлежна за заштита на европскиот див свет и ги разгледува случаите со уништувањето на природното богатство. Најавените мегаломанските проекти ќе бидат оспорени по слична постапка како со „Луково поле“ и „Бошков мост“, а Конвенцијата,...

Денес и утре ќе има прашина од Сахара во воздухот на Балканот

Денес и утре може да се очекува повисоко количество на песок од пустината Сахара низ Балканот, вклучително и во Северна Македонија, известува европската Служба за следење на атмосферата -...