fbpx
Таг: Елизабета Секирарска

таг: Елизабета Секирарска

Младите не ја избираат наставничката професија поради високата партизација и ниските плати

Во многу европски земји, меѓу кои и нашата, професијата наставник станува неатрактивна поради модерниот начин на живот на младите и нискиот социјален статус. Оваа професија е на листата на најнеатрактивни кај младите и студентите поради тоа што ние наставниците имаме ниски примања, има висок степен на партизација, но и голем притисок од родители за оценки. Ова е ставот на неколкумина...

Петките не се мерка за способностите на ученикот, при упис во средно треба да се види што сака и за што го бива

Системот на оценување на учениците, вклучително и уписната политика во средно образование, кај нас не се променети со децении. Во нашиот образовен систем оценката е единствен начин и квантитативна мерка на способностите на ученикот, па многу генерации поминуваат низ системот само заради оценка, а не за знаење. За да се запише во „добро“ училиште, ученикот треба да биде што...

Со лажни бомби против образованието: Честите прекини на наставата создаваат оштетени генерации

Во периодот на ковид-пандемијата повеќе од една година училишните клупи беа заменети со монитори, а домовите се претворија во училници. Класичната настава беше принудно прекината што беше вистински предизвик и за учениците и за наставниот кадар. Изминатиов период повторно се случуваат подолготрајни прекини во наставата, при што учениците повеќе денови не се на училиште поради лажните дојави за поставени...

Татјана Алексиќ: Јавно признавам, ставав незаслужени петки но ковидот ме услови

Јас ставив незаслужени петки, јавно признавам, но ковидот ме услови да ги разгалам децата. Заради болни амбиции се „штанцаат” комерцијални оценки, купопродажни образовни пакети и вештачки успеси, па затоа, каков систем - такво образование. Ова е ставот на професорката по македонски јазик Татјана Алексиќ во „Раде Јовчевски - Корчагин“, во однос на изненадувачки малиот број ученици кои биле оценети со...

Поројни дождови ќе има и деновиве, предупредува УХМР

Управата за хидрометеоролошки работи предупредува дека поради присуство на влажна и нестабилна воздушна маса, денеска и во следните денови повторно ќе има честа појава на пороен дожд и грмежи,...