fbpx
Таг: двојно оданочување

таг: двојно оданочување

Северна Македонија и Швајцарија ја усогласија Спогодбата за избегнување на двојно оданочување

Протокол за усогласување на Спогодбата меѓу Северна Македонија и Швајцарија за избегнување на двојно оданочување, според новата даночна конвенција на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) и БЕПС стандардите, денеска потпишаа министерот за финансии, Фатмир Бесими и амбасадорката на Швајцарија, Сибил Зутер Техада. Со овој документ треба да зајакнат одредбите за избегнување на двојно оданочување на данокот на доход...

Арсовска: Зголемен пласман на македонските производи ќе го помогне економскиот раст

Затворањето на економијата и ограниченото движење поради рестриктивните мерки за спречување на ширењето на корона вирусот ја предизвика најдлабоката рецесија на економија за што е показател падот од 12,7 отсто на бруто домашниот производ. Иако, намалување се бележи во речиси сите носечки структурни елементи на БДП, сепак евидентен е падот на извозот на стоки и на услуги кој во...

Азески побара со Грција да се склучи договор за одбегнување на двојното оданочување

Повторно интензивирање на активностите за склучување на Договор за одбегнување на двојното оданочување помеѓу Македонија и Грција, побара претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, од претседателот на Унијата на Грчките трговско-индустриски комори, Константинос Михалос. „Стопанската комора на Македонија и Унијата на грчките трговско-индустриски комори уште во 2007 година пред надлежните органи го покренаа прашањето за склучувањето на Договор за одбегнување...

Мицкоски го одби францускиот предлог, повикува на протест

Претседателот на опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски категорично одби да го прифати францускиот предлог за преговарачката рамка на Северна Македонија за почеток на преговорите за членство во ЕУ. Тој предлогот...