fbpx
Таг: Дорунтина Балиу

таг: Дорунтина Балиу

Медиумите во време на пандемија, приватност и исклучоци

Балансот помеѓу потребата за професионално и инспиративно известување од една страна и приватноста на заразените пациенти со ковид-19 од друга страна, е еден од новите предизвици со кој се соочени новинарите, а експертите велат дека изборот мора да се направи внимателно. Покрај загрозувањето на личното здравје, со избувнување на пандемијата на ковид-19 медиумите во Косово се соочија со нова ситуација...

Известувањето на Косово за време на пандемијата, искуствата од северот и југот

Новинарот на порталот KoSSev, Иван Митиќ, и новинарката на порталот Kallxo Дорунтина Балиу, ја информираат јавноста на Косово во текот на пандемијата на корона вирусот. Иван од Северна Митровица, Дорунтина од Приштина. Тие ги споделија своите искуства од изминативе неколку месеци за тоа каква соработка имале со институциите, со кои пречки се соочувале, околу дезинформациите, за одговорноста на медиумите... Дали...

Високото образование ја презема борбата против дезинформациите во Косово

Во ситуација кога новинарите се едни од работниците кои се наоѓаат на фронтот во борбата со пандемијата на вирусот COVID-19, ширењето лажни вести во ова време на криза се смета како еден од најголемите проблеми за јавната благосостојба. На почетокот од месец март, кога повеќето земји на Балканот веќе имаа случаи на заразени со корона вирус, такви случаи немаше пријавени...

МИМ го објави конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“

Македонскиот институт за медиуми го објави конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“ во кој ќе бидат доделени три годишни награди во категориите најдобра истражувачка сторија, најиновативен новинарски производ...