fbpx
Таг: афлатоксин

таг: афлатоксин

Српски јогурт и македонско млеко имале афлатоксин, АХВ негира

Протеински јогурт увезен од Република Србија и млеко од една домашна млекарница покажале присуство на афлатоксин над дозволената граница, информираше денеска Цветан Трипуновски, претседател на комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство на ВМРО-ДПМНЕ. Тој пред една недела тврдеше и дека 20 тони канцерогено трајно млеко било увезено од Србија и завршило на полиците низ маркетите од земјава. „Овие документи се...

Увезено, па вратено српско млеко со афлатоксин ги скара опозицијата и Агенцијата за храна

ВМРО-ДПМНЕ денеска обвини дека на 21 септември во земјава биле увезени преку 20 тони српско млеко, кое било пуштено во промет, иако содржело афлатоксин М-1 над максимално дозволените граници, и со тоа е штетно за човековото здравје. „Наодите покажуваат дека иако млекото содржи канцерогени материи ги поминало сите контроли и како такво со штетни супстанци е дозволен влез во Република...

Aфлатоксин во недозволено количество пронајден во млекото „Милкано“

Од македонскиот пазар ќе се повлечат 20 тони небезбедно трајно млеко, соопшти Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ). Врз основа на добиен позитивен резултат за присуство на афлатоксин М1 над максимално дозволени концентрации во млеко од брендот „Милкано“, увезено од Босна и Херцеговина, од продажба се повлекуваат 20 тони од трајното млеко со 3,2 отсто масленост, со сериски број/лот- LOT...

Од денеска граѓаните на Македонија, Србија и Албанија со слободен пристап до пазарот на трудот во „Отворен Балкан“

Граѓаните на Македонија, Србија и Албанија од денеска можат да ја користат мерката Слободен пристап до пазарот на трудот во рамки на „Отворен Балкан“, соопштија од Владата. Мерката произлегува од...