fbpx
Tags Reforma mediatike

Tag: reforma mediatike

SPGPM: Gjykata Themelore Shkupi 1 konstatoi që televizioni Telma nuk e ka shkelur heshtjen zgjedhore

Sindikata e pavarur e gazetarĂ«ve dhe punonjĂ«sve mediatik (SPGPM) e pĂ«rshĂ«ndesin vendimin e GjykatĂ«s themelore – Shkup 1 me tĂ« cilin konstaton qĂ« televizioni Tellma nuk e ka shkelur heshtjen zgjedhore, nĂ« bazĂ« të padisĂ« pĂ«r kundĂ«rvajtje tĂ« parashtruar nga Agjencia pĂ«r shĂ«rbime mediatike audio dhe audiovizuele (ASHMAV). “ProcedurĂ«n e iniciuar nga ASHMAV kundĂ«r Tellma-s, SPGPM e konsideron si shembull klasik i...

MSHIA është tërësisht kundër padive për kundërvajtje të parashtruara nga ASHMAV për Tellma dhe Alsat-M

Ministria pĂ«r ShoqĂ«ri Informatike dhe AdministratĂ«, si ministri kompetente pĂ«r mediat, Ă«shtĂ« tĂ«rĂ«sisht kundĂ«r padive pĂ«r kundĂ«rvajtje tĂ« parashtruara nga ana e AgjencisĂ« pĂ«r shĂ«rbime mediatike audio dhe audiovizuele kundĂ«r Tellma dhe Alsat-M, pĂ«r shkak tĂ« deklaratĂ«s sĂ« transmetuar tĂ« ministrit pĂ«r ShĂ«ndetĂ«si, Venko Filipçe, gjatĂ« heshtjes zgjedhore, informojnĂ« nga aty, raporton Meta. “Dy televizionet nĂ« asnjĂ« mĂ«nyrĂ« nuk e kanĂ« shkelur Kodin...

Lajmet e rreme dhe (vetë)rregullimi në fokus të programeve të VMRO-DPMNE-së dhe LSDM-së pjesën për mediat

Mediat dhe (vetĂ«)rregullimi i tyre, kĂ«rcĂ«nimet dhe paditĂ« me tĂ« cilat ballafaqohen gazetarĂ«t, lajmet e rreme, edukimi mediatik dhe pĂ«rkrahja financiare e mediave gjenden nĂ« programet parazgjedhore tĂ« dy partive mĂ« tĂ« mĂ«dha politike qĂ« do tĂ« garojnĂ« nĂ« zgjedhjet parlamentare mĂ« 15 korrik. NĂ« programin e VMRO-DPMNE–sĂ«, “RipĂ«rtrirja e MaqedonisĂ«â€, shkruan qĂ« nĂ«se kjo parti vjen nĂ« pushtet do tĂ«...

Gazetarët përballen me presione edhe pas ndërrimit të pushtetit

Qeveria u lavdërua se punëtorët mediatikë janë të lirë nga presioni politik. Por, sjellja e një pjese të funksionarëve të pushtetit dhe përvojat e gazetarëve në punën e përditshme janë dëshmi se kjo ende nuk është e vërtetë. Kërcënimet, presionet, ofendimet, ndikimet - të gjitha këto metoda janë ende pjesë e përditshmërisë në sferën mediatike, thonë shumë gazetarë për...

Mosmiratimi i ndryshimeve kyçe të ligjeve e bllokon procesin reformues të mediave

Edhe përskaj përpjekjeve të Qeverisë së Maqedonisë, të ndërtojë partneritet me asociacionet dhe sektorin civil në fushën e mediave, e njëjta ende nuk është çliruar nga ndikimi institucional dhe personal, për shkak të ngadalësisë me të cilën Kuvendi i miraton ndryshimet e nevojshme të ligjeve. Kjo u tha në prezantimin e raportit të tretë periodik në kuadër të projektit...

TV 21 dhe TV 24 nuk fituan leje nacionale, shuhet radioja “Sllobodna Makedonia”

NĂ« mbledhjen e sotme tĂ« KĂ«shillit të AgjencisĂ« pĂ«r shĂ«rbime audio dhe audiovizuale njĂ«zĂ«ri u soll vendim qĂ« tĂ« fillohet me procedurĂ«n e marrjes sĂ« lejes pĂ«r radion “Sllobodna Makedonia”. Siç theksoi kryetari i KĂ«shillit, Llazo Petrushevski, mbetet mundĂ«sia qĂ« nĂ« afatin ligjor prej 15 ditĂ«ve prej kur radiodifuzeri do ta pranojĂ« vendimin, mund tĂ« merr masa pĂ«r t’i pĂ«rmbushur...

ASHAAM-i e ka paralajmĂ«ruar TV “Nova” qĂ« tĂ« transmetojĂ« program tĂ« ri, e jo repriza

Agjencia pĂ«r ShĂ«rbime Mediatike Audio dhe Audiovizuale (ASHMAA) dje ka ndĂ«rmarrĂ« dy masa kundĂ«r Televizionit “NOVA”, por edhe kundĂ«r Televizionit “Shenja” dhe magazinĂ«s “Leona”, njofton Portalb.mk. Televizioneve “Nova” dhe “Shenja” u Ă«shtĂ« shqiptuar paralajmĂ«rim pĂ«r shkak tĂ« mospublikimit tĂ« impresumit, ndĂ«rkaq magazinĂ«s “Leona” pĂ«r shkak tĂ« publikimit tĂ« mos publikimit tĂ« tĂ« dhĂ«nave tĂ« botuesit tĂ« mediumit, tĂ« dhĂ«nat pĂ«r shtypin...

DASH: Në Maqedoni ka media të nënshtruara ndaj politikës, sulme ndaj gazetarëve dhe mosbesim të publikut

NjĂ« numĂ«r tĂ« problemeve me kĂ«rcĂ«nime dhe gazetarĂ«, media tĂ« nĂ«nshtruara tĂ« politikĂ«s dhe interesave ekonomike dhe mosbesim tĂ« opinionit nĂ« media, janĂ« njĂ« pjesĂ« e problemeve mĂ« tĂ« mĂ«dha qĂ« i ka theksuar raporti i gjendjes me tĂ« drejtat e njerĂ«zve pĂ«r vitin 2017 pĂ«r MaqedoninĂ«, qĂ« e ka pĂ«rgatitur, Departamenti i Shtetit tĂ« SHBA-sĂ« (DASH), njofton Portalb.mk. “Kushtetuta siguron liri tĂ«...

KE: Ka përparim në lirinë e shprehjes, është zvogëluar presioni mbi gazetarët

Klima pĂ«r lirinĂ« e mediave dhe lirinĂ« e shprehjes Ă«shtĂ« pĂ«rmirĂ«suar, me njĂ« debat mĂ« tĂ« hapur politik dhe raportim mĂ« kritikues nga mediat. ËshtĂ« vĂ«rejtur njĂ« rĂ«nie nĂ« presionin ndaj gazetarĂ«ve. Raportimi nga fushatat zgjedhore dhe mĂ« i balancuar se mĂ« parĂ«. Reklamimi i qeverisĂ« Ă«shtĂ« ndĂ«rprerĂ«. Kyçe Ă«shtĂ« qĂ« pushteti tĂ« praktikojĂ« zero tolerancĂ« ndaj tĂ« gjitha...

Të drejtat për ritransmetim të programit përplasën një pjesë të operatorëve kabllovikë dhe televizionet

TĂ« drejtat pĂ«r transmetim dhe ritransmetim tĂ« programeve nĂ« vend akoma intepretohen nĂ« mĂ«nyra tĂ« ndryshme nga qendrat e ndryshme, varĂ«sisht nga ajo se cilit grup tĂ« interesit i pĂ«rkasin. MĂ« tĂ« mĂ«dha janĂ« dallimet ndĂ«rmjet stacioneve televizive kombĂ«tare nga njĂ«ra anĂ« dhe operatorit “Telekabell” nga ana tjetĂ«r. NjĂ«ra palĂ« kĂ«rkon ekranet e errĂ«ta televizive dhe gjoba nĂ« rastet...

AKE-ja dhe ASHAAM-i pĂ«r publikun akoma janĂ« kryesisht organe “politike”

E vogël është përqindja e qytetarëve që dijnë se çka paraqesin dy organet rregullatore në sferën e meidave dhe të komunikimeve elektronike dhe cilat janë kompetencat e tyre. Ky është përfundimi i prezantimit të raportit përfundimtar nga monitoringu u punës së ASHAAM-it dhe AKE-së. Gjatë 18 muajve të kaluar, "Eurothink" në bashkëpunim me OJQ-në "Infocentar", "Transparencë Maqedoni" dhe Komiteti e...

FotoreporterĂ«t filluan betejĂ« me publikimet “copy-paste”, presin t’u bashkangjiten gazetarĂ«t

Fotografi, tituj tĂ« njĂ«jtĂ«, tekste tĂ« tĂ«ra tĂ« kopjuara sĂ« bashku me gabimet tipografike janĂ« bĂ«rĂ« pĂ«rditshmĂ«ri nĂ« mediat nĂ« Maqedoni. RrallĂ« kush e citon medien, e cila e ka publikuar e para lajmin ekskluziv. ÇfarĂ« mjetesh kanĂ« nĂ« dispozicion gazetarĂ«t dhe punĂ«torĂ«t e medias kur bĂ«het fjalĂ« pĂ«r tĂ« drejtat e autorit? ParalajmĂ«rime pĂ«r padi pĂ«r pĂ«rdorim tĂ«...

Me një sërë vërejtjesh, Ligji për ASHAAM-in javën e ardhshme do të shkojë në seancë plenare

Janë të nevojshme më shumë para për Radio Televizionin e Maqedonisë (RTVM) si transmetues publik, por të jepen më shumë kompetenca për rregullimin dhe rolin e propozuesit të vendimeve të Këshillit të Agjencisë për Shërbime Mediatike (ASHMAA) që të mundësohen reforma thelbësore mediatike. Që të mos shkaktohet prishje e madhe e tregut të reklamave, megjithatë, është e patjetërsueshme që...

Nesër do të mbahet debat publik për Ligjin për shërbime audio dhe audiovizuale mediatike

Komisioni për çështje evropiane në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë, nesër do të mbajë debat publik për Propozim-ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për shërbime audio dhe audiovizuale mediatike. Në debat do të marrin pjesë anëtarë të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë, media, portalet, shoqatat e gazetarëve, përfaqësues të institucioneve të ndryshme dhe të organizatave joqeveritare. Në debatin publik, do të...

Besimi në mediat në Maqedoni ndër më të ulëtit në Evropë

Sipas raportit të ri të Unioni Transmetues Evropian, besimi në media te qytetarët e Maqedonisë është në shkallën pothuajse më të ulët, shkallë e cila ka rënë pesë  vitet e fundit. Në analizën që bazohet në raportin e 88 të Eurobarometër, thuhet edhe se besimi i ulët i qytetarëve maqedonas në media është në lidhje të ngushtë edhe me indeksin...

Dhjetëra media morën paralajmërim për padi për shkelje të të drejtave autoriale për fotografi

Një numër i madh i mediave në Maqedoni dhe  disa persona privatë, këto ditë kanë marrë letra me paralajmërim nga avokatja që i përfaqëson disa fotoreporterë profesionalë nga Maqedonia në procedurën për shfrytëzim të paautorizuar të fotografive të tyre autoriale. Iniciativa për mbrojtjen e të drejtave autoriale është e përkrahur edhe nga Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve Medial...

Reformat në sferën mediatike janë duke vazhduar, shpejtësia dhe cilësia ndryshojnë në sektorë të ndryshëm

Reformat nĂ« sferĂ«n mediatike janĂ« duke vazhduar, mirĂ«po me shpejtĂ«si dhe cilĂ«si tĂ« ndryshme nĂ« sektorĂ« tĂ« ndryshĂ«m, u theksua nĂ« prezantimin e sotĂ«m tĂ« raportit tĂ« dytĂ« periodik nĂ« kuadĂ«r tĂ« projektit "Observatori pĂ«r reforma mediatike", të cilin e realizojnĂ« Fondacioni pĂ«r internet dhe shoqĂ«ri “Metamorfozis”, “Agora”, Qendra pĂ«r promovimin e vlerave qytetare dhe Platforma pĂ«r gazetari hulumtuese dhe...

Qeveria dhe operatorët kabllovikë japin sqarime plotësuese në lidhje me të drejtat autoriale

Pas debatit me Agjencinë për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike, dje qeveria sqaroi edhe për operatorët kabllovilë se çka saktë ka menduar ministri për komunikime dhe llogaridhënie, Robert Popovski, kur të premten foli për shkeljen e të drejtave autoriale. Asociacioni i operatorëve kabllovikë (AOK) dhe Bashkësia e interesit ekonomik të operatorëve të rrjetit MK NET, dje nëpërmjet një komunikate deklaruan se pohimet...

ASHAAM-i nuk mund t’i ikĂ« pĂ«rgjegjĂ«sisĂ« pĂ«r kaosin mediatik, thonĂ« nga Qeveria

Qeveria dhe Agjencia për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike (ASHAAM) dje dhe sot këmbyen sulme të ashpra për problemet në sferën mediatike gjatë periudhës së kaluar, pas akuzës së bërë të premten nga ministri Robert Popovski se Agjencia me vite nuk ka funksionuar dhe nuk i ka kryer kompetencat e veta, në kontekst të riemetimit të shërbimeve të huaja...

Pengesa në rrugën drejt qasjes së lirë në informata

Gazetarët, organizata dhe qytetarët që parashtrojnë kërkesa për qasje të lirë në informata përballen me pengesa të shumta në rrugën drejt fitimit të informatave me karakter publik. Qeveria paralajmëroi ndryshime të Ligjit për qasje të lirë në informata me të cilat qytetarët presin lehtësim të qasjes në informatat nga institucionet. Shkruan: Kristina Ozimec - PINA Numri i të punësuarve në Njësinë...