fbpx
Tag: Reforma mediatike

tag: reforma mediatike

ASHAAM-i duhet të transformohet në organ të mirëfilltë të pavarur rregullator

Agjencia për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike (ASHAAM) duhet të bëhet organ i mirëfilltë i pavarur rregullator për mediat, me të drejtë të sjellë politika, dhe pa asnjë ndërhyrje nga Kuvendi i Republikës së Maqedonisë dhe qeveria, porositi Dejan Georgievski, drejtor ekzekutiv i Qendrës për zhvillimin e mediave në prezantimin e sotëm të raportit të pestë monitorues për punën...

Qeveria e miratoi Propozim-ligjin për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike

Qeveria e Republikës së Maqedonisë, në mbledhjen e saj të 55-të, sot pasdite e ka miratuar Propozim-ligjin për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike (SHAAM), njoftoi në profilin e tij në Twitter zëdhënësi i Qeverisë, Mile Boshnjakovski. Nga mbledhja e Qeverisë (@vladamk): miratohet Ligji për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike. Pason procedura në Kuvend (@sobraniemk). — Mile Boshnjakovski (@portparolVRM) February 20, 2018 Tani...

Qeveria ka paguar vetëm 250 euro për reklama në “Facebook” dhe Twitter”

Qeveria e Republikës së Maqedonisë më 22 gusht solli vendim me të cilin më nuk do të porosisë reklama te transmetuesit elektronikë, në gazeta dhe portale, por edhe në panoa (bilborde), mirëpo e ruan të drejtën që të informojë për aktivitetet e saj nëpërmjet mediave sociale. Për informimin e tillë, që kur ka filluar me punë Qeveria e re,...

Gjashtë vite nuk përzihem në politikë, thotë drejtori i vjetër-i ri i RTM-së, Cvetkovski

Marjan Cvetkovski, i cili të martën u zgjodh edhe për një mandat për drejtor të Radiotelevizionit të Maqedonisë (RTM), për agjencinë "Meta" thotë se nuk dëshiron ta komentojë deklaratën e zëdhënësi të qeverisë, Mile Boshnjakovski. Zgjedhja e Cvetkovskit, për të cilin ky është mandati i tretë në krye të RTM-së, shkaktoi një sërë reagimesh negative nga politikanë, gazetarë dhe shoqatat e gazetarëve. – Shihni,...

SHGM: Rizgjedhja e Cvetkovskit për drejtor nuk i ndihmon reformat në RTM

Shoqata e gazetarëve të Maqedonisë vlerëson se rizgjedhja e Marjan Cvetkovskit për drejtor të Radiotelevizionit të Maqedonisë nuk ndihmon reformimin e transmetuesit publik dhe çlirimin e tij nga kontrolli politik, thuhet në reagimin e SHGM-së. Ata thonë se "zgjedhja e Cvetkovskit është rezultat i trysnisë së fuqishme që ndaj anëtarëve të Këshillit programor kanë ushtruar VMRO-DPMNE-ja opozitare dhe BDI-ja në pushtet." "Për...

Marjan Cvetkovski rizgjidhet drejtor i RTM-së nga 13 kandidatë të paraqitur

Drejtori aktual i Radiotelevizionit të Maqedonisë (RTM), Marjan Cvetkovski, në konkurrencë të 12 kandidatëve të tjerë dje është rizgjedhur në krye të transmetuesit publik, konfirmoi për agjencinë "Meta" Smilka Janeska - Sarkanjac, kryetare e Këshillit Programor të RTM-së. Këshilli e shpalli konkursin për zgjedhje të drejtorit të ri më 26 janar, për shkak se mandati i vjetër i Cvetkovskit përfundon...

Vegël e re për të dhënat për furnizime publike

Byroja për furnizime publike, në përbërje të Ministrisë për Financa, e krijoi platformën "Të dhëna të hapura" në ueb-faqen e-Nabavki. Vegla e re mundëson që të gjithë të interesuarit të bëjnë analiza dhe hulumtime të personalizuara të sistemit për furnizime publike ose të institucioneve konkrete dhe bartësve të vet furnizimit. Qëllimi, siç tha edhe zëdhënësja e Ministrisë për financa, Jovana Avramovska,...

ASHAAM-i duhet të jetë bartës i mirëfilltë i politikave për mediat, e jo vetëm rregullator

Аgjencia për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike (ASHAAM) duhet të jetë bartës i mirëfilltë i politikave për sferën mediatike, përveç punës së saj të rregullt si rregullatorre, gjë të cilën, së paku në periudhën prill - shtator të vitit të kaluare, e bëri në mënyrë cilësore. Ndërsa, Këshilli programor i transmetuesit publik të radiodifuzionit (RTM), duhet të jetë më...

Qeveria hap kanal për komunikim onlajn me qytetarët, nuk do të japë para për reklama

Qeveria komunikon me qytetarët nëpërmjet rrjeteve sociale dhe nëpërmjet transmetuesit publik të radiodifuzioni RTM, dhe nuk ka ndërmend të harxhojë para buxhetore, theksoi zëdhënësi i qeverisë, Mile Boshnjakovski në pyetjen e agjencisë "Meta" se a do të paguajë qeveria reklama kur do të komunikojë me publikun nëpërmjet transmetuesit publik të radiodifuzionit RTVM dhe a planifikon të paguajë për produksionin...

SHGM-ja arriti marrëveshje për qasje më të lehtë të gazetarëve deri te informatat me karakter publik

Shoqata e gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) do të nënshkruajë memorandum për bashkëpunim me Komisionin për mbrojtjen e të drejtës për qasje të lirë deri te informata me karakter publik, me çka do të ofrohet mundësi që të rritet niveli i transparencës shoqërore dhe gazetarëve do t'u lehtësohet rruga deri te informatat nga institucionet shtetërore. Për këtë është arritur marrëveshje...

RTM-ja planifikon t’i ndahen 13,37 milionë euro dhe të kërkojë edhe 3 milionë euro të tjera për kanalet e reja

Македонска радиотелевизија (МРТ) испрати план до Владата за почнување со работа на телевизиски канал што 24 часа ќе емитува програма на албански јазик и уште еден канал што ќе емитува на другите јаз Radiotelevizioni i Maqedonisë (RTM) dërgoi plan deri te qeveria për fillimin me punë të kanalit televiziv që do të emetojë program 24-orësh në gjuhën shqipe dhe një...

Nuk do ta tërheqim Ligjin për media, thotë Mançevski

“Ligji për shërbime mediatike audio dhe audiovizuale nuk do të tërhiqet, por ngelemi të hapur për diskutim”, deklaroi ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Damjan Mançevski, në lidhje me vërejtjet e disa shoqatave se ligji është kundër-kushtetues dhe diskriminues, njofton Portalb.mk. “Do të doja të di pse këto shoqata në shumë debate publike që i kemi pasur nuk e kanë...

Ligji për ASHAAM-in do të shqyrtohet në Komisionin Evropian, e pastaj në Qeveri

Versioni i fundit i Propozim-ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për shërbime audio dhe audiovizuale mediatike (Propozim-ligji për ASHAAM-in), të cilin e publikoi dje Ministria për Shoqëri Informatike dhe Administratë (MSHIA), para se të hyjë në procedurë qeveritare, gjegjësisht para se të futet në rend dite të mbledhjes së qeverisë, do të shkojë për shqyrtim në Komisionin Evropian,...

Publikohet versioni i fundit i propozim-ligjit për ASHAAM-in, tani fjalën e ka qeveria

Мinistria për Shoqëri Informatike dhe Administratë (MSHIA) e përfundoi versionin e fundit të Propozim-Ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike (Propozim-ligji për ASHAAM-in). Hapi i ardhshëm është që teksti të hyjë në procedurë në qeveri, e cila duhet ta miratojë dhe pastaj ta dorëzojë propozim-ligjin përfundimtar në Kuvend. Sipas Ministrisë, qëllimi i propozim-ligjit është departizimi...

Trajçevski: Portalet nuk ka nevojë të rregullohen, por vetëm të regjistrohen

Është i pamundur rregullimi i portaleve në internet, theksoi Zoran Trajçevski, drejtori i Agjencisë për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike (ASHAAM) në takimin e sotëm publik, ku ai i prezantoi aktivitetet për tremujorin e katërt me theks në monitoringun mediatik për zgjedhjet lokale. – Nuk bëhet fjalë për rregullim, por më së shumti për regjistrim dhe njoftim. Konsiderojmë se është...

Shoqatat e gazetarëve janë kundër “legjislacionit qeveritar”, kërkojnë vetërregullim

Gazetaria e Maqedonisë aspak nuk ka nevojë për ligj për media, prandaj ligji ekzistues duhet të anulohet, e jo të mendohet për ndonjë version të ri, porositi Tamara Çausidis, kryetare e Sindikatës së pavarur të gazetarëve dhe të punëtorëve mediatikë të Maqedonisë (SPGPM) në debatim e sotëm "Konstatimi i nevojës për ndryshime të mundshme në Ligjin për media", të...

AKE-ja dhe ASHAAM-i të punojnë që mediat të mos instrumentalizohen nga politika

Informimi i pamjaftueshëm ose joadekuat i qytetarëve për punën e tyre ose për veglat nëpërmjet të të cilave qytetarët mund të reagojnë për punën e mediave ose të operatorëve të telekomunikimit është vërejtja kryesore që u theksuar për punën e Agjencisë për komunikime elektronike (AKE) dhe Agjencia për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike (ASHAAM). Në prezantimin e sotëm të raportit...

Маnçevski: Pjesa më e madhe e buxhetit – 19,3 milionë euro – do të shkojnë për RTM-në, RDM-në dhe ASHAAM-in

Pjesa më e madhe e buxhetit të Ministrisë për Shoqëri Informatike dhe Administratë (MSHIA) në vitin 2018 do të shpenzohet për "Radiotelevizionin e Maqedonisë" (RTM), Radiodifuzionin e Maqedonisë (RDM) dhe Agjencinë për shërbime audio dhe audiovizuale mediatike (ASHAAM), theksoi sot ministri Damjan Mançevski. Ai sqaroi se buxheti i përgjithshëm i Ministrisë për vitin e ardhshëm është 1,486 miliardë denarë, gjegjësisht...

Kanali i dytë i TVM-së ka kërkuar 90 punësime të reja nga qeveria

Redaktorja e kanalit të dytë të TVM-së, Migena Gorenca, thotë se menjëherë pas miratimit të ndryshimeve për emetim 24 orësh të programit në gjuhën shqipe në qershor, ajo ka dërguar raport deri te qeveria për gjendjen me kuadrin dhe me teknikën, si dhe për gjithçka që quhet t'u sigurohet që ta realizojnë programin. - Në atë raport, të cilin e...

Ratajkovski, edhe përkundër dorëheqjes, akoma është kryeredaktor i TVM 1

Dime Ratajkovski akoma formalisht dhe juridikisht është kryeredaktor i shërbimit të parë programot të RTVM-së, edhe pse para më shumë se një muaji ka dhënë dorëheqje për arsye personale. Në ueb-faqen e RTM-së ai akoma figuron si kryeredaktor i shërbimit të parë programor. Ratajkosi sot nuk deshi të komentojë dhe të përgjigjet në pyetjen e agjencisë "Meta" se a është...