NATO: Kriza politike në Maqedoni largon shtetin nga anëtarësimi në NATO

Kriza politike në Maqedoni largon shtetin nga anëtarësimi në NATO. Ky është një prej konkluzioneve në raportin final të Samitit të NATO-s, që po mbahet në Varshavë.

“Jemi të shqetësuar për zhvillimin e ngjarjeve politike në ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë, që e largojnë vendin nga vlerat e NATO-s. I nxitim liderët politik në vend tërësisht t’I përmbushin obligimet e Marrëveshjes së Përzhinës në qershor/korrik të vitit 2015. Duke I pranuar hapat fillestare për zbatimin e marrëveshjes, përsëritim thirrjen deri tek të gjitha palët që të përfshihen në dialogun politik dhe të krijojnë kushte demokratike dhe korrekte për zgjedhje të besueshme” thuhet në raport”.

Në konkluzion përsëritet qëndrimi i vitit 2008 nga Samiti i Bukureshtit se Maqedonia do të merr ftesë për anëtarësi në Aleancë, menjëherë pasi të zgjidh problemin me emrin.

“Për këto arsye, fuqishëm rekomandojmë që të bëhen përpjekje intensive që të gjendet zgjidhje për problemim me emrin. Gjithashtu, I inkurajojmë përpjekjet e atjeshme për zhvillimin e raporteve të mira ndër- fqinjësore për shoqirë funksionale shumë- etnike që bazohet në Marrëveshjen e Ohrid” thuhet në konkluzë.