Илустрација / Фото: Jonathan Velasquez, Unsplash

Музичкото радио Канал 103 на 1 мај, на денот на одбележувањето 30 години постоење ќе го исклучи радио-стримингот и ќе емитува молк во времетраење од 24 часа во знак на протест, за како што велат, „против глупоста, културната неписменост, глувоста и игноранцијата на оние што се повикани и одговорни да ги одржуваат и негуваат докажаните културни и медиумски вредности во државата“.

„Канал 103, за жал, е и културно наследство во опасност, нерегистрирано, непрепознаено и заборавено од страна на институциите. Пред околу две години радиото беше исклучено од ФМ етерот како нелегално, продолжувајќи да функционира исклучиво онлајн. И покрај сите ветувања од надлежните (МРТ и Владата) дека проблемот набргу ќе биде решен, враќањето на 103-та фреквенција никако да се случи, да дојде на дневен ред. Затоа, на денот што го означува 30-годишното постоење на Канал 103, се одлучивме гласно да замолчиме. Завршете си ја својата домашна работа, Канал 103 мора да се врати на ФМ скалата, веднаш!“ стои во известувањето на редакцијата од Канал 103.

Оттаму потсетуваат дека радиото има заслужен статус на „искра светлина во мрачните лавиринти на МРТ“, кој би бил невозможен без „фанатичната посветеност на екипата и комплетно независна уредувачка политика“.

„Во услови на бесконечна транзиција, брутална корупција, комплетно деградирање на сите општествени вредности и ужасна партизација на медиумите, Канал 103 остана недопрена оаза на независноста, интегритетот и непоткупливоста, како и вистински дом на македонската алтернативна музика и сцена воопшто. И сето ова е резултат на чистата љубов, искреност и ентузијазам на луѓето што ја креираат програмата еве веќе три децении, без никаков финансиски надомест. Феномен без преседан на овие простори“ велат од Канал 103.

Од редакцијата посочуваат дека и покрај сите успешно пребродени искушенија, сопки, навреди, понижувања, обиди за исклучувања, политички влијанија, но и внатрешни превирања, „Стотројка е сè уште тука затоа што е неверојатно пргава, жилава и затоа што има мисија. Благородна, културна, едукативна, цивилизациска, општествена задача која не само што не е завршена, туку, се чини, никогаш не била понеопходна“.

„Покрај промоцијата на добриот вкус, радиото ја препозна европската идеја уште одамна, далеку пред тоа да стане излитена флоскула. Во моментов, има свои „музички дописници“ од Лондон, Порто, Палермо, Остин (Тексас), Софија и Брисел, а вмрежено е и во две меѓународни радио платформи“ стои во соопштението.