Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер денеска изјави дека ЕУ планира да го укине преминувањето од летно на зимско сметање на времето.  Одлуката доаѓа откако мнозинството анкетирани граѓани на ЕУ преку порачале дека треба да се укине поместувањето на стрелката на часовникот од летно на зимско време и во иднина во ЕУ да се користи само сегашното летно сметање на времето.

Јункер вели дека одлуката е донесена откако огромното мнозинство граѓани на ЕУ – првенствено од Германија – кои учествуваа во истражувањето за ова прашање, побарале укинување на промените при сметањето на времето.

Над 80 отсто од испитаниците на анкетата спроведена меѓу 4 јули и 16 август поддржале укинување на поместувањето на стрелките на часовниците во лето и зима. Околу 4,6 милиони луѓе учествувале во онлајн анкетата, со што таа е најголема во историјата на ЕУ.

Предлогот треба да биде прифатен од ЕК, да се изгласа закон во Европскиот парламент, а потоа 28-те земји-членки на Унијата да ја одобрат одлуката.