Претседателот на Интернационалниот ПЕН и едно од водечките имиња на светската литература и есеистика, Џон Ралстон Сол, е деветтиот добитник на Светската награда за хуманизам, што ја доделува Охридската академија за хуманизам.

Тој изјави дека е почестен да се вброи во плејадата големи имиња од светската култура што ја добиле оваа награда, која доаѓа од градот Охрид, кој е олицетворение на хуманизмот низ вековите.

Признанието му го додели градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, во куќата на Уранија (објект на МАНУ) во Охрид, во присуство на Јордан Плевнеш, претседателот на Интернационалното жири на Охридската академија на хуманизмот.

Академијата е основана во 2007 година, во Охрид, градот на УНЕСКО, во духот на Светиклиментовата прва средновековна школа за хуманизам во Европа. Истовремено, ги следи духовните визии на светите Кирил и Методиј, заштитниците на Европа и нивните ученици свети Климент и свети Наум.

Светската награда за хуманизам, како меѓународно признание, се издигна во светски рамки со престижните добитници кои ја пренесоа славата на Охрид, како словенски Ерусалим на сите меридијани. Досега ја добиле Даисаку Икеда од Јапонија, Маноел де Оливеира од Португалија, Александар Сложеницин од Русија, Рави Шанкар од Индија, Питер Брук од Велика Британија, Вида Огњеновиќ од Србија, Херта Милиер од Германија и Светлин Русев од Бугарија.