Владата, односно премиерот Зоран Заев, ја повика Граѓанската иницијатива „Да ја спасиме Попова Шапка“ да се сретнат и да разговараат за барањата на граѓанските активисти, јави „Порталб.мк“.

Од владата потврдиле дека Заев побарал средба со претставници на иницијативата, а за времето кога таа ќе се одржи, ќе се знае наскоро.

И „Да ја спасиме Попова Шапка“  потврди дека ќе има средба, но нагласија дека имаат битен предуслов.

– По сите повици и протести, премиерот Зоран Заев на крајот побара да се седне на маса. Но првиот услов што ќе го изнесеме на маса е: ЕЛЕМ не смее да управува со Попова Шапка – велат од иницијативата.

Активистите велат дека овој повик за средба од Заев е резултат на вчерашниот притисок, кога го блокираа патот. Според нив, средбата со Заев ќе почне во Скопје, а потоа ќе се упатат на Попова Шапка, за директно да го запознаат со ситуацијата.

Проблемите на овој зимски центар се многубројни: недоволно инвестиции, нема жичница, нема доволно паркинг места, нерегулирана инфраструктура и нерешен проблем со собирањето на сметот и чистењето.