Унгарскиот парламент не го усвои уставниот амандман кој предвидуваше забрана за населување на странска популација во земјата, откако предлогот не го доби неопходното двотретинско мнозинство.

Предложениот амандман на уставот, како што јавуваат медиумите, добил поддршка од 131 пратеник, од вкупно 199 народни избраници во унгарскиот парламент. Тоа претставува 65,8 отсто од вкупниот број пратеници, но е под неопходното двотретинско мнозинство. Опозициските партии го бојкотирале денешното гласање.

Унгарскиот премиер Виктор Орбан изјави дека уставниот амандман треба да биде усвоен заради поддршка на референдумот што беше организиран минатиот месец, кога 3,3 милиони Унгарци гласаа против мигрантските квоти на Европската Унија, според кои, околу 160.000 мигранти треба да бидат релоцирани на целата територија на Унијата.

Мнозинството Унгарци на референдумот гласаа против квотите на ЕУ, но резултатот од изјаснувањето беше отфрлен поради малиот одзив.