fbpx
Таг: ТМФ

таг: ТМФ

Студентот Филип Алчевски победи на хакатонот за зелено инженерство

Филип Алчевски со темата „Иновативни употреби на летечката пепел за одржлив развој“, е победник на хакатонот за зелено инженерство, кој се одржа на Технолошки-металуршкиот факултет (ТМФ). Второто место го освои тимот на Маринела Мечкароска и Ана Нестороска за „Валоризација на оризова лушпа преку добивање силика и биомасло“, а третиот победнички тим се Тамара Јовевска и Јована Јовевска за темата „Биоматеријали“. Зеленото...

Традиционална модна ревија на ТМФ – „Иднината е одржлива“, порачаа студентите (ГАЛЕРИЈА)

Модна ревија ТМФ
Технолошко-металуршкиот факултет при УКИМ ја одржа традиционалната, дваесет и прва по ред, модна ревија на студентите на студиската програма дизајн и инженеринг на облека. Годинава, поради ситуацијата со пандемијата, ревијата се одржа во видео-форма под мотото „Иднината е одржлива“. Студентите под раководство на професорката и модна дизајнерка Лидија Георгиева ја интерпретираа оваа тема со нивните креации изработени од материјали кои...

Преку донаторски настан студентите на ТМФ и ФЗНХ ќе собираат средства за опремување на лабораториите

Лабораторија на ТМФ / фото: Технолошко-металуршки факултет
Донаторски настан од чии собрани средства ќе се опремуваат лаборатории, најавуваат студентските претставници на Технолошко-металуршкиот факултет и на Факултетот за земјоделски науки и храна. Под името „November Fest“, студентските собранија на овие два факултета со поддршка од Комисијата за наука и Универзитетското студентско собрание на УКИМ ќе организираат едночасовно онлајн дружење каде студентите ќе покажат практични и интересни примери...

Камерите кои треба да ловат сообраќајни прекршоци не се во функција

Камерите кои се поставуваат на скопските сообраќајници, а кои се дел од проектот „Безбеден град“ сè уште не се во функција. Објавата што ја анализираме манипулира и непотребно крева...