fbpx
Таг: свесност

таг: свесност

Борбата на родителите на деца со аутизам е секојдневна и тешка

Бројот на лица со аутизам во земјава расте и сè повеќе родители и доктори ги препознаваат раните знаци на ова нарушување. Во земјава нема регистар за лица со аутизам. Според Светската здравствена организација, едно на 100 деца е дијагностицирано со ова нарушување. Само во САД, бројот на лица дијагностицирани со ова нарушување е зголемен за 312 отсто од 2000 година. Се...

Велевска: Државата е глува за нашите пациенти заболени од рак, плаќаме насекаде освен на Онкологија

Една од болестите со која се соочуваат околу 1.200 жени годишно во Северна Македонија е ракот на дојка. Октомври во светот е познат како месец за подигнување на свеста и информирање со цел во одредени случаи да се спречи оваа смртоносна болест, пишува Порталб.мк. Наташа Дачковска Велевска го има поминато патот на пациентка со рак на дојка и за Порталб.мк...

МВР со кампања „Кажи не!“ ќе ја зголемува свеста за споделување фото и видео материјали на интернет

Сексуалната злоупотреба на деца на интернет остава далекусежни последици врз жртвата, која мора да живее со сознанието дека фотографиите и видеата добиени преку злоупотреба на довербата може да се шират на интернет во секое време и да бидат достапни за секого. Затоа, во соработка со полициите во регионот и Европол, МВР спроведува кампања чија цел е да им се...

Лазаревик: Кампањата за лекови е непотребна и со краткоратен популистички ефект

За подигнување на свеста на граѓаните за рационална употреба на лекови, Владата ќе потроши 468.000 евра. Парите ќе им бидат дадени на три маркетинг-агенции кои треба да смислат кампања, која потоа ќе бидат пласирана преку медиумите. Поранешниот заменик-министер за здравство, Владимир Лазаревик, смета дека оваа кампања е целосно непотребна, нема да даде никакви резултати и само ќе послужи за постигнување на...

Столтенберг апелира сојузниците да не ја ограничуваат Украина да употребува оружје врз воени цели во Русија

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, во интервју дадено за „Економист“, апелираше сојузниците да ги укинат ограничувањата за Украина да употребува оружје за да напаѓа воени цели во Русија. „Мислам...