fbpx
Таг: синдикална кошничка

таг: синдикална кошничка

Четиричлено семејство, ако купува производи на попуст и оди на одмор во Дојран, ќе преживее со 56.522 денари месечно

Семејство од двајца родитела и две деца кои се ученици живеат во сопствен стан од 60 квадрати во Скопје. Семејството ги купува само основните прехранбени производи и притоа прават споредби на производите, барајќи ги тие со пониски цени. Можат да си ги дозволат само основните производи за домаќинството. Кога купуваат облека, секогаш предност им даваат на производите кои имаат...

ССМ: Синдикалната кошничка за август изнесува 49.345 денари

Вредноста на Синдикалната кошничка за август 2023 година изнесува 49.345 денари, соопшти Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ). Тоа значи дека толку пари му биле потребни на четиричлено домаќинство за да може нормално да функционира во текот на месецот. Како што наведува ССМ, иако се намалува инфлацијата од месец за месец и за јули изнесува 8,3 отсто, сепак минималната кошница...

ССМ: Минималната синдикална кошница во мај достигна речиси 50.000 денари

За едно четиричлено семејство во земјава во мај годинава му биле неопходни 49.025 денари за да ја задоволи минималната синдикална кошница, објави Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ). Од овие средства, 19.532 денари или 44,34 отсто биле потребни за исхрана и пијалаци; 13.392 односно 30,41 отсто за домување; 3.196 денари за хигиена; 3.720 за превоз; 2.315 за облека и обувки;...

Основните трошоци за живот во декември 2020 година изнесувале 33.697 денари

Потребите на едно домаќинство за храна, пијалаци, домување, хигиена, превоз, облека, обувки во декември 2020 година изнесувале 33.697 денари, покажуваат податоците на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) за вредноста на синдикалната минимална кошница. Најголем дел од средствата 14.078 денари или 41,78 отсто се трошеле за исхрана и пијалаци. Потребите за домување биле 10.817 денари или 32,10 проценти, за хигиена...

Основните трошоци за живот едно семејство го чинеле 33.538 денари во август

Потребите на едно домаќинство за храна, пијалаци, домување, хигиена, превоз, облека, обувки изнесувале 33.538 денари, покажуваат податоците на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) за вредноста на синдикалната минимална кошница. Најголем дел од средствата се трошеле на исхрана и пијалаци 41,81 отсто или 14.022 денари. Потребите за домување биле 10.780 денари или 32,14 отсто, за хигиена според минималната синдикална кошница...

По одлуката за повисоки плати на УКИМ и професорите на останатите јавни универзитети бараат повисоки плати

Вработените во Универзитетот во Тетово денеска излегоа на протест поради непотпишувањето на Колективниот договор од страна на Собранието за зголемување на платите како на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“....