fbpx
Таг: проценти

таг: проценти

Бројот на туристи зголемен за 15,8 отсто во првите осум месеци во однос на лани

Во првите осум месеци годинава бројот на туристите е зголемен за 15,8 отсто во однос на истиот период од лани, објави Државниот завод за статистика. Кај домашните туристи има зголемување за 6,6 проценти, а кај странските за 22,7 проценти. Бројот на туристите во август изнесува 188.758 и во однос на истиот месец лани е зголемен за 20,4 проценти, а бројот на ноќевањата изнесува 766.844...

Домашниот бруто-производ со пад од 1,8 отсто во второто тримесечје

Домашниот бруто-производ (БДП) има пад од 1,8 отсто во второто тримесечје во однос на првото, објави Државниот завод за статистика. Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во второто тримесечје има номинален пораст за 6 проценти, а нејзиното учество во структурата на домашниот бруто-производ изнесува 70,7 отсто. Во истиот период, извозот на стоки и на услуги се зголеми...

Во септември издадени 297 одобренија за градење

Во септември се издадени 297 одобренија за градење, односно за 6 проценти помалку во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5.088.315.000 денари, што е за 21,7 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 196 (66 проценти) се наменети...

Бројот на туристи зголемен за 4,1 отсто во првите осум месеци во однос на лани

Во периодот јануари-август 2016 година, во однос на истиот период лани, бројот на туристите е зголемен за 4,1 отсто и тоа кај домашните туристи има зголемување за 3,5 проценти, а кај странските има зголемување за 4,5 проценти, објави Државниот завод за статистика. Во истиот период, бројот на ноќевањата е зголемен за 1,8 отсто и тоа кај домашните туристи има зголемување за 2,4...

Во првите седум месеци бројот на туристите зголемен за 8,5 проценти во однос на лани

Бројот на туристите во првите седум месеци е зголемен за 8,5 проценти во однос на истиот период лани и тоа кај домашните туристи има зголемување за 8,6 проценти, а кај странските за 8,5 проценти, објави Државниот завод за статистика. Во првите седум месеци од годината, во однос на истиот период лани, бројот на ноќевањата е зголемен за 5,3 проценти и тоа...

(ВИДЕО) Денот на Општина Тетово се одбележа со отпадоци и со депонии

Денес се одбележа денот на Општина Тетово, а повеќе од една недела градот се гуши во отпадоци и депонии расфрлани насекаде. Решение за овој проблем немаат ниту општинските власти,...