fbpx
Таг: праведна транзиција

таг: праведна транзиција

Еко свест: Јавноста треба да знае на што ќе се потрошат три милијарди евра за енергетска транзиција

Еколошките организации од земјава бараат јавноста да ги види проектите во кои ќе треба да се инвестираат три милијарди евра наменети за енергетска транзиција на земјата, кои беа најавени на последната Конференција за климатски промени, што се одржа во Дубаи. Членките на Националната коалиција за клима велат дека се незадоволни од нетранспарентноста на процесот и фактот дека Инвестицискиот план за...

Обезбедени инвестиции од три милијарди евра за замена на јагленот со обновлива енергија

Во рамките СОР28 беше потпишана заедничка декларација за Инвестициската платформа за праведна енергетска транзиција за Северна Македонија, преку која треба да се мобилизираат до три милијарди евра инвестиции за забрзување на енергетската транзиција на земјата преку обновливи извори на енергија. На настанот за презентирање на платформата присуствуваа министерката за животна средина Каја Шукова и министерот за економија Крешник Бектеши, по...

Со вистински инвестиции во обновливи извори на енергија, Битола и Кичево имаат можности за праведна транзиција

Можностите за поставување на фотоволтаични системи во Кичевскиот и во Битолскиот регион се големи, особено кај домаќинствата, покажуваат анализите подготвени од Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко свест“, во соработка со повеќе домашни експерти. Според грубите пресметки, процесот на декарбонизација на двата региони зависни од производство на нечиста енергија од фосилни горива би чинел околу три милијарди...

CEE Bankwatch Network и „Еко свест“: Само во Новаци шестмина умираат предвреме како последица од РЕК Битола

Комплексот РЕК Битола е еден од најголемите загадувачи во Европа, а термоелектраната предизвикува до шест предвремени смртни случаи само во општината Новаци, открива новата анализа изработена од CEE Bankwatch Network. Во документот „Загадување на воздухот и поврзани здравствени последици во Новаци, Северна Македонија“ подготвена од CEE Bankwatch Network во соработка со „Еко-свест“ уште еднаш се потврдуваат претходните наоди дека...

„Еко свест“: Новите градоначалници да се обврзат дека ќе работат на нискојаглероден развој на општините

Граѓанската организација „Еко свест“ апелираше до кандидатите за градоначалници во регионите во кои се врши експлоатација на јаглен, но и во другите општини каде има отворени рудници или индустриски капацитети со високи емисии на стакленички гасови, да се обврзат дека ќе ги почитуваат основните принципи на праведната транзиција. Целта е да се поттикне и поддржи процесот на праведна транзиција во...

Само со праведна транзиција ќе се овозможи зелен развој на регионите кои создаваат нечиста енергија

Преминот од употреба на фосилни горива кон обновливи извори на енергија, кој Северна Македонија го зацрта со изборот на зеленото сценарио од Стратегијата за енергетика, треба да биде паралелно следен од процесот на праведна транзиција. Ова особено важи за регионите на Кичево и Битола, каде што се лоцирани термоелектраните Осломеј и РЕК Битола. Во моментов, над 50 отсто од потребите...

Во понеделник започнува двонеделна онлајн-конференција за климатските промени

Како да ги ублажиме последиците од климатските промени и колку е важно тие да бидат дел од политиките и активностите во сите сектори – ова се најважните прашања на кои ќе биде фокусирана Националната конференција за клима, што ќе се одржи онлајн од 29 март до 9 април. Конференцијата е завршна активност на тригодишниот проект „Да зборуваме за климатските...

Камерите кои треба да ловат сообраќајни прекршоци не се во функција

Камерите кои се поставуваат на скопските сообраќајници, а кои се дел од проектот „Безбеден град“ сè уште не се во функција. Објавата што ја анализираме манипулира и непотребно крева...