fbpx
Таг: покриеност

таг: покриеност

Извозот бележи пад од 21,4 проценти во првите шест месеци од годината во однос на лани

Вкупната вредност на извозот на стоки, од јануари до јули 2020 година, изнесува 3.297.625 илјади американски долари и бележи пад од 21,4 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 4.511.999 илјади американски долари, што е за 17,3 проценти помалку во споредба со истиот период од претходната година....

Манчевски: Градовите ќе бидат покриени со „5G“ мрежа до 2027 година

Третата меѓународна конференција од областа на телекомуникациите на тема „5G и понатаму“ (5G and Beyond), денеска официјално се отвори во Скопје. Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски на отворањето на конференцијата рече дека технологијата се очекува да донесе вистинска дигитална еволуција, поттикнување на економскиот раст, иновативноста и благосостојбата. „„5G“ ќе ги промени целите индустрии. Овие сектори ќе бидат целосно...

Манчевски: Заврши мапирањето на територијата за пристап до интернет

Македонија пред утврдениот рок го заврши процесот на детално мапирање на територијата за пристап до брзи и супер брзи интернет мрежи, информираше денеска министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски. - Задачата која ни беше дадена од ЕУ со цел да се оцени напредокот кој нашата држава го прави на полето на телекомуникациите - е успешно завршена. Тоа значи дека за...

МРД на расчекор меѓу амбисот и сериозен играч во емитување дигитални канали

Македонската радиодифузија (МРД), во изминатите години фукционирала со помалку од предвидените средства, поради ненаплатена радиодифузна такса, што довело до криза кога се во прашање поголемите инвестиции. Од друга, страна познавачите на оваа област се убедени дека МРД, за која сега ќе се одвојуваат средства директно од Буџетот, има доволни капацитети да емитува повеќе од трите канали на Македонската радио-телевизија....

Последици од невремето: поплавени куќи и подруми, паднати дрва, уништени автомобили

По вчерашното невреме што ги зафати Скопје, Гостивар и Тетово околу 16.30 часот, од Центарот за управување со кризи (ЦУК), информираа дека на Единствениот повикувачки број за итни случаи...