Третата меѓународна конференција од областа на телекомуникациите на тема „5G и понатаму“ (5G and Beyond), денеска официјално се отвори во Скопје.

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски на отворањето на конференцијата рече дека технологијата се очекува да донесе вистинска дигитална еволуција, поттикнување на економскиот раст, иновативноста и благосостојбата.

„„5G“ ќе ги промени целите индустрии. Овие сектори ќе бидат целосно трансформирани со дигитални автопатишта за комуникација, компјутерска моќ и мрежи на сензори. Автоматизацијата во голема мера ќе зависи од функционалните и безбедните „5G“ мрежи. Поединци и машини ќе комуницираат и ќе споделуваат информации на начин непознат до сега. Нема да има многу човечки активности, што не е поткрепено со сајбер-инфраструктура“, подвлече министерот Манчевски.

Тој додаде дека врз основа на користењето на јавните средства, како и инвестициите на операторите во наредните три години, се проценува дека до крајот на 2023 година, најмалку еден град ќе биде покриен со „5G“ сигнал, а до крајот на 2027 година сите градови во државата ќе бидат покриени со непрекинат сигнал од „5G“, а до крајот на 2029 година секој граѓанин ќе има пристап до „5G“ интернет со минимум брзина од 100 мегабити во секунда.