fbpx
Таг: податочно новинарство и визуелизации

таг: податочно новинарство и визуелизации

Младите на тридневна обука учеа за визуелизација на податоци [галерија]

Во „Јавна соба“ во Скопје од 14 до 16 декември се одржа тридневна обука на тема „Новинарство базирано на податоци и визуелизации на податоци“. На обуката што се спроведе на англиски јазик учествуваа 14 млади лица, првенствено студенти и новинари од целата земја. Обуката ја реализираа Дерек Вилис, предавач на Факултетот по новинарство „Филип Мерил“ при Универзитетот во Мериленд во...

Новинарство за новата генерација – повик за учество на обука, практиканство и студиска посета на САД

Фондација Метаморфозис, во партнерство со Меѓународниот центар за новинари (International Center for Journalists – ICFJ), а со поддршка на Амбасадата на САД во Скопје, отвора повик за учество на млади новинари во Програма за медиумска обука. Преку работилници, практиканства и студиска посета на САД, програмата ќе им обезбеди на младите новинари неопходни вештини за висококвалитетно известување со користење податоци и...

Сајберпанк играта „Ghostrunner“ до утре е бесплатна на „Epic Games“

Играта „Ghostrunner“ со сајберпанк тематика, паркур скокање и прекачување каде играте „уличен самурај” што користи надградена катана и кибернетски импланти, е достапна за бесплатно преземање од „Epic Games“ до...