fbpx
Таг: образовен асистент

таг: образовен асистент

Презентирани визијата и приоритетите на новата Стратегија за правата на лицата со попреченост

Во рамки на одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со попреченост денеска во Владата беа презентирани визијата и главните приоритети на предлог Националната стратегија за правата на лицата со попреченост 2023-2030 година. Премиерот Димитар Ковачевски во честитката која ја упати до лицата со попреченост истакна задоволство што на овој ден се промовира важен документ. Тој се заблагодари на Германското друштво...

Мајка на дете со посебни образовни потреби: Секој 1 септември ми е кошмар

Секој 1 септември ми е кошмар, вели Сузана Стојановска, самохрана мајка на дете со посебни образовни потреби која се обидува да обезбеди образовен асистент за нејзиниот син. Но, бидејќи во моментов образовни асистенти законски се обезбедени само за учениците во основно образование, а нејзиниот син е веќе трета година во средно образование, тоа практично не е можно. Додека не...

Системски се воведува услугата образовен асистент која ќе се финансира преку Буџетот на државата

Донесени се сите подзаконски акти кои се однесуваат на услугата образовна асистенција, со што таа за првпат системски се воведува и ќе се испорачува согласно Законот за основно образование. Услугата ќе се финансира од Буџетот на РСМ, односно преку Буџетот на МОН за 2021 година, за што се обезбедени финансиски средства во висина од 59 милиони денари, соопшти денеска...

Коалицијата ВЛЕН им зеде еден пратеник на ДУИ [инфографик]

Првичните неофицијални резултати од денешното прегласување на парламентарните избори на седум изборни места покажуваат дека ДУИ изгуби еден пратенички мандат, а коалицијата ВЛЕН (Вреди), доби еден пратеник плус во...