fbpx
Таг: намалена

таг: намалена

Бесими: Антикризните мерки го амортизираа падот на економијата за 2 процентни поена

Фатмир Бесими фото: Министерство за финансии
Четирите владини пакети на антикризни мерки го намалија падот на економската активност во 2020 за околу 2 процентни поена, а ефектите од спроведените мерки се гледаат и преку стапката на невработеност која во третото тримесечје се намали, како и просечната плата која лани во континуитет растеше. Како што соопшти Министерство за финансии, ова го изјавил во интервју за „Капитал“...

БЕГ: Радијаторите се ладни поради ремонт на гасоводот на „Булгартрансгаз“

Причината за млаките или ладните радијатори овие неколку дена во Скопје, како што тврдат од  снабдувачот Балкан Енерџи Груп, наводно е намалената испорака на топлинска енергија поради ремонтот на гасоводниот крак кој води кон Македонија од страна на бугарската компанија „Булгартрансгаз ЕАД“. Тоа, пак, според нив, е причина за АД ГА-МА да испорачува помали количества на енергија. Според соопштението ваквата...

Анализа: Сè поголема е сиромаштијата во многудетните семејства!

Семејствата со три или повеќе деца сè повеќе осиромашуваат. Во 2012 година, стапката на сиромаштија кај нив е позначајно зголемена за период од две години. Се продлабочува сиромаштијата и во семејствата на самохран родител со едно дете, се вели во анализата на „Порталб“. Најновото статистистичко мерење „Лаекен индикатор за сиромашатија“ покажа дека во 2012 година сиромаштијата на ниво на државата изнесувала 26,2 проценти...

МОН: Учениците да имаат скратени часови поради високите температури

Основните училишта да работат со скратени наставни часови до крајот на учебната година поради високите температури кои ја зафатија државата, препорачува Министерството за образование и наука (МОН). Од министерството препорачуваат:...