fbpx
Таг: мршојадци

таг: мршојадци

Полицајци, обвинители и инспектори се обучија како да истражуваат случаи со отруени диви животни

Македонското еколошко друштво организираше две обуки за 80 претставници на државни институции кои во иднина ќе треба да водат истраги при случаи на труење на диви животни. На обуката учествуваа полициски службеници, локални државни инспектори за животна средина, државни инспектори за ловство, локални официјални ветеринари и претставници од Агенција за храна и ветеринарство, ловочувари и претставници од локални ловечки...

Труењето диви животни е секојдневие на Балканот, но само 20 отсто од случаите се откриени

Труењето на диви животни е честа практика во земјава и на Балканот, но и покрај тоа, помалку од 20 отсто од инцидентите со труење се откриени и документирани. Според Студијата за труење на балканските мршојадци од 2022 година, вистинското влијание на употребата на отрови во природата е веројатно многу поголемо, со оглед на тоа дека само седум диви видови...

Отровите ги уништуваат дивите животни, трујачите никој не ги гони

Илегалното труење го уништува биодиверзитетот на Балканот, а само еден отсто од случаите завршуваат на суд, покажува најновата Студија за труење на мршојадците, која ја објави Македонското еколошко друштво (МЕД). Според податоците од документот, илегалната употреба на отровни супстанци во животната средина заради отстранување на „несакани“ животни го осиромашува биодиверзитетот и претставува закана за јавното здравје. Сепак, овие случаи...

Второто издание на настанот „Клинци“ в петок во Europe House Skopje

Неформалната организација за афирмација на младинската култура „Култура Бета“ в петок, на први март, по вторпат го организира настанот за млади „Клинци“, на кој ќе се претстават четворица млади...