fbpx
Таг: МО

таг: МО

МО на Бугарија: Русија со хибридни напади против евроатлантската интеграција на Западен Балкан

Русија врши хибридни дејствија против евроатлантската ориентација на Бугарија и саботирање на исполнувањето на националните ангажмани во НАТО и ЕУ, оценува бугарското Министерство за одбрана во извештајот за состојбата на одбраната во текот на минататата година, известува бугарскиот новински сајт mediapool.bg. Во извештајот што бил разгледан во Владата и треба да влезе во парламентарна процедура, Министерството за одбрана (МО) на...

МО: Ревизорскиот извештај е потврда за тешката состојба која ја наследивме

Извештајот на Државниот завод за ревизија (ДЗР) е уште една потврда за тешката состојба која Владата ја наследи и во Министерството за одбрана, нагласува Министерството во својот допис до „Мета“ по повод ревизорскиот извештај за 2017 година. При ревизија на сметката на основниот буџет на Министерството за одбрана за 2017 година, ревизорите констатирале  слабости во системот за јавни набавки во...

Почнува расправата за новата стратегија за национална сајбер-безбедност

Министерството за информатичко општество и администрација, Министерството за одбрана и Министерството за внатрешни работи заеднички изготвиле работна верзија на Националната стратегија за сајбер безбедност на Република Македонија. Расправата веќе почна по електронски пат, преку давање предлози, препораки и коментари на електронската адреса [email protected], а утре ќе се одржи и првиот јавен настан од овој процес. Во Клубот на пратениците во...

Сите наши безбедносни бизниси со Израел

Каква опрема набавило МВР од Израел во 2011 година, а за која стана збор во аудиоснимките што ги објави лидерот на опозцијата, Зоран Заев? Oсвен тврдењата од едната и од другата страна, за тоа нема никаков официјален документ кој би потврдил за што точно се работи. Зоран Заев и СДСМ остануваат на тврдењето дека станува збор за набавка на опрема...

Министерството за одбрана ги повика граѓаните да се пријавуваат на огласот за професионални војници

Граѓаните да се пријават на објавениот оглас за професионални војници, повика Министерството за одбрана на Република Македонија. „Од Министерството уште еднаш се повикуваат сите млади луѓе кои се убедени дека можат да ги исполнат обврските во една од најугледните институции во Република Македонија и кои сакаат да придонесат кон безбедноста на својата татковина во заштита на нејзиниот територијален суверенитет, да се...

МО објави оглас за прием на 125 војници

Јавен оглас за прием на 125 професионални војници во АРМ денеска објави Министерсвото за одбрана. Приемот ќе се врши неколку месеци низ неколку елиминациски фази, меѓу кои се здравствени, општо-образовни и за физичката подготвеност, сè до селективниот курс што ќе трае 24 дена.  

Средба на Јолевски со поранешните министри за одбрана и со началници на ГШ на АРМ

Министерот за одбрана, Зоран Јолевски, и началникот на Генерал-штабот на АРМ, генерал потполковник Горанчо Котески, денеска традиционално имаа средба со поранешните министри за обрана, началници на Генерал-штабот на АРМ и со пензионирани генерали на АРМ. На средбата, како што изјави министерот Јолевски, се зборувало за активностите што се релизирани оваа година и за плановите за идната година. Според него, ваквите средби се мошне...

Уставниот суд поведе постапка за уставноста на измените на Законот за облигациони односи

Уставниот суд денеска одлучи да поведе постапка за член 2 и член 4 од Законот за изменување и дополнување на Законот за облигационите односи. Изгласано е времено запирање од...