fbpx
Таг: Македонска радиотелевизија

таг: Македонска радиотелевизија

Кривична пријава за директорот на МРТ оти го заложил имотот на куќата

Управата за финансиска полиција (УФП) до Основното јавно обвинителство Скопје (ОЈО Скопје) поднесе кривична пријава против директорот на Македонска радиотелевизија (МРТ), Марјан Цветковски, но поради дело од 2015 година, кога исто така беше директор на јавната радиодифузна куќа. Финансиска полиција го товари Цветковски дека во 2015 година без да побара и да добие согласност од Собранието, кое е основач и...

Владата со негативно мислење и за МРТ и за нејзиниот финансиски извештај

Владата на својата 134. седница дала негативно мислење за годишниот извештај за работата на Македонската радио телевизија за 2018 година, откако такво мислење од неа побарало Собранието. Ваквиот потег уследил по негативното мислење на Министерството за информатичко општество и администрација, подготвено во соработка со Министерството за финансии. Главниот проблем за негативната оценка е утврдената загутба на ЈРП Македонската радио телевизија...

Програмскиот совет на МРТ доби нов претседател

Програмскиот совет на Македонската Радиотелевизија (МРТ) избра нов претседател. На последната седница пред новогодишните празници Советот ја разрешил досегашната претседателка Снежана Клинчарова, а на нејзино место ја избрал Смилка Јанеска - Саркањац, извести Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ). Професорката на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) Јанеска-Саркањац е член на Советот предложена од интер-универзитетската конференција. По изборот на...

МРТ: Ние должиме многу, ама и УЈП ни должи 34 милиони евра

„Македонската радио-телевизија“ (МРТ) попладнево испрати соопштение во кое ги наведе своите долгови кон различни доверители, кои изнесуваат 19,5 милиони евра, но порача и дека враќањето на долговите и нормалното работење на куќата се попречени од долгот на Управата за јавни приходи (УЈП) кон МРТ кој изнесува 34 милиони евра. Во соопштението се вели дека од назначувањето на сегашниот менаџмент во...

Поповски и Прибе разговарале за владиниот план за реформи во медиумската сфера

Министерот без ресор задолжен за комуникација, отчетност и за транспарентност, Роберт Поповски, денеска имал средба со експертската група на Европската Унија предводена од Рајнхард Прибе, на која било разговарано за мерките и за планот на Владата за реформите во медиумската сфера. Поповски, како што соопштија од Владата, во елаборацијата на чекорите и на мерките што се преземени од периодот од...

Украина нема да ги признае резултатите од псевдореферендумите за отцепување на делови од земјата

Украина и целиот свет нема да ги признаат резултатите од т.н. псевдореферендуми за повторно обединување со Руската Федерација, кои окупациските сили на југот на Украина планираат да ги одржат...