fbpx
Таг: Комисија за хартии од вредност

таг: Комисија за хартии од вредност

Владата ќе издвои 15,7 милиони евра за Железници-Транспорт преку издавање акции

Преку издавање на четврта емисија на акции по пат на приватна понуда, од Владата на РСМ ќе одвојат дополнителни 15,7 милиони евра за Железници на РСМ-Транспорт. На овој начин, ќе се помогне работењето на државната железничка компанија, која има огромен долг од околу 64,9 милиони евра заклучно со првото полугодие од 2023. Од Комисијата за хартии од вредност информираа...

КХВ: Инвестирањето во „Соларгруп“ нема регулирана правна заштита

Со оглед на информациите добиени од страна на Комисијата за хартии од вредност, како регулатор на пазарите со хартии од вредност во земјава, а особено со оглед на фактот што лицата кои ја промовираат инвестицијата не се лиценцирани брокери/инвестициски советници, како и со оглед на фактот што во промоцијата на понудата не се појавува овластено правно лице (брокерска куќа,...

Повик до училиштата за меѓународниот натпревар „Европски квиз на пари“

Македонската банкарска асоцијација (МБА) информираше дека петти пат го организира натпреварот „Европски квиз на пари“, којшто е проект на Европската банкарска федерација за финансиска едукација на ученици од 13 до 15 години. Натпреварот се реализира во соработка со Народната банка на Република Северна Македонија (НБРСМ) и Комисијата за хартии од вредност. МБА го објави повикот до основните и средните училишта...

Царовска: Финансиската едукација на средношколците е важна во нивната подготовка за пазарот на труд

Раната финансиска едукација е од исклучително значење за младите. Тие мора навремено да се запознаат со основните термини, поими и информации врзани за финансиите и економијата, тргувањето со хартии од вредност, менаџирањето со средства и нивно искористување на најефикасен начин, надминувањето на финансиските проблеми и управувањето со ризиците. Со совладувањето на оваа материја учениците стануваат подобро подготвени за успешен...

КХВ: „Балкан петролеум“ не може да даде понуда за преземање на „Макпетрол“

Комисијата за хартии од вредност (КХВ), на денешната седница одлучи, на „Балкан петролеум“ да не му се издаде дозвола за давање понуда за преземање на „Макпетрол“, соопштуваат од таму. Ваквата одлука, Комисијата ја донела откако на 18 декември, со допис од страна на друг државен орган, била известена дека, претходно е решено прашањето за случајот. Од Комисијата информираат оти констатирале дека...

По одлуката за повисоки плати на УКИМ и професорите на останатите јавни универзитети бараат повисоки плати

Вработените во Универзитетот во Тетово денеска излегоа на протест поради непотпишувањето на Колективниот договор од страна на Собранието за зголемување на платите како на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“....