fbpx
Таг: избор на судии

таг: избор на судии

Весна Дамева е новата претседателка на Судскиот совет

За нова претседателка на Судскиот совет е избрана Весна Дамева со 10 гласа „за“ и еден „против“. На денешното гласање не присуствуваше Павлина Црвенковска, додека од гласањето се иззеде Зоран Герасимовски кој пред две недели беше избран за член на управниот одбор на Академијата за судии и јавни обвинители. Денешниот избор на Дамева следи откако Црвенковска минатата недела поднесе неотпловиклива...

Корнелија Давчева избрана за претседател на Апелациониот суд – Штип

На една година пред пензија, судијката Корнелија Давчева беше избрана за претседател на Апелациониот суд во Штип, на седница на Судскиот совет. Давчева доаѓа на местото на струмичанецот Наќе Ѓеоргиев, кој од штипска Апелација во февруари годинава напредуваше во Врховниот суд. Новоизбраната претседателка има триесетгодишен стаж во судовите во Штип. Кариерата ја почнала во Основниот суд за здружен труд, потоа...

Судскиот совет избра четири нови судии во Врховниот суд

Судскиот совет денес изврши избор на нови судии во Врховниот суд, во Кривичниот суд Скопје, како и на судии во основните судови низ земјава. Мирјана Лазарова - Трајковска, Сафет Кадрии, Наке Георгиев и Лидија Мартинова се избрани за судии во Врховниот суд. Членовите на Судскиот совет не успеаја да обезбедат консензус околу изборот на уште двајца судии во Врховниот...

Амбасадата на САД му понудила експертска помош на Судскиот совет за реформите

Претседателот на Судскиот совет, Зоран Караџовски вчера имал средба со претставниците на Амбасадата на САД во земјава, Дејвид Стивенсон - шеф на политичкиот и економскиот сектор и со Џон Т. Мекнил - правен советник. На состанокот, како што информираат денеска од Советот, било разговарано за начинот на избор на судиите, како и за одговорноста на сите субјекти во судството,...

Уставниот суд поведе постапка за уставноста на измените на Законот за облигациони односи

Уставниот суд денеска одлучи да поведе постапка за член 2 и член 4 од Законот за изменување и дополнување на Законот за облигационите односи. Изгласано е времено запирање од...