fbpx
Таг: Игор Спироски

таг: Игор Спироски

Средношколците да јадат помалку брза храна и повеќе да вежбаат, трендот на дебелина и неактивност расте

Родителите да се информираат подобро што јадат нивните деца-средношколци додека се на училиште, во училиштата да има автомати за храна која ќе биде нутритивно богата, а во наставната програма по физичко образование да се даде акцент на вежби кои ќе го намалат трендот на дебелина и на појава на деформитети кај младите. Ова се препораките и советите од експерти за...

Јадеме два пати повеќе сол од препорачаната доза од СЗО

Населението во земајва внесува најмалку два пати повеќе сол во споредба со она што го препорачува СЗО. Внесот на сол преку белиот леб е карактеристичен поради тоа што тој леб преовладува во исхраната на нашето население и се покажа дека количините на сол во тој леб се меѓу повисоките, дури и во светски рамки. Денес беше презентирана нацрт Програмата...

Проф. д-р Спироски: Дијабет тип 2 се јавува и кај осумгодишни деца, детската дебелина е ризик фактор

Детската дебелина е еден од главните ризик фактори за појава на мноштво болести.  Ако на пример, дијабет тип 2 во минатото се јавувал околу 40-тата година од животот, таа граница денеска е прилично спуштена, па дијабет тип 2 се јавува и кај деца на осум или десетгодишна возраст. Институтот за јавно здравје објави труд во кој се анализирани промените...

Експанзијата на Елден Ринг најавена за 20 јуни, преднарачки може да се прават уште сега

Експанзијата на Елден Ринг „Shadow of the Erd Tree“ е најавена за 20 јуни, но преднарачки на Steam може да се прават уште сега. Ви ја препорачуваме основната верзија...