fbpx
Таг: е-отпад

таг: е-отпад

Нов закон во ЕУ ќе ги принуди производителите на телефони да создаваат заменливи батерии

Производителите на паметните телефони ги прават батериите тешко заменливи, но новите цврсти правила во Европската Унија ќе го променат тоа. Како што јавува „Јуроњуз“, ЕУ наскоро ќе бара од производителите на паметни телефони да им овозможат на корисниците да ги заменат батериите. Новите правила одобрени од Европскиот парламент се очекува да спасат милиони телефони од фрлање во депонија. Секоја година во...

Граѓаните на Аеродром на 12 локации можат да го одложат електронскиот отпад

Скопската општина Аеродром воспостави соработка со колективниот постапувач за е-отпад „Нула Отпад“, со која граѓаните можат на 12 локации низ општината да ги одложат помалите електрични и електронски уреди од своите домови, информираат од Општина Аеродром. „Со овие нови контејнери кои се поставени на 12 локации низ општината, правиме значаен исчекор за промоција на одржливоста и заштита на животната средина....

Не знаеме колкави количества на електричен и електронски отпад завршува на депониите [инфографик]

Никој во Македонија не знае колкави количества на отпад од електрична и електронска опрема завршува на општинските депонии. Во реалноста, на секој чекор покрај реките и во доловите крај патиштата може да се пронајдат остатоци од фрижидери, шпорети, телевизори или компјутерски делови кои се составен дел на дивите депонии создадени од граѓаните. Свеста кај граѓаните и дел од компаниите...

Целта на хуманитарната мисија на Борче Стаменов е секој човек во земјава да добие компјутер

Секој човек во Македонија да има компјутер, е благородната цел кон која се стреми Борче Стаменов од Кавадарци, кој меѓу граѓаните е многу попознат преку иницијативата „Донирај компјутер“. Веќе шест години овој млад човек неуморно работи на поправка на користени електронски уреди и ги подарува на оние на кои им се многу потребни, а не можат да си ги...

Повеќе од пет милијарди мобилни телефони ќе бидат фрлени како отпад годинава

Годинава ќе бидат фрлени како отпад 5,3 милијарди мобилни телефони, вели Меѓународниот форум за отпадна електрична и електронска опрема, а јавува „Би-Би-Си“. Оваа проценка базирана на податоците за глобалната трговија го истакнува растечкиот еколошки проблем со таканаречениот „е-отпад“. Истражувањето покажало дека многу луѓе, наместо да ги рециклираат, ги чуваат старите мобилни телефони. Поради тоа, скапоцените минерали кои не се извлекуваат од...

Поројни дождови ќе има и деновиве, предупредува УХМР

Управата за хидрометеоролошки работи предупредува дека поради присуство на влажна и нестабилна воздушна маса, денеска и во следните денови повторно ќе има честа појава на пороен дожд и грмежи,...