fbpx
Таг: домашни фирми

таг: домашни фирми

Истражување на ЦГК: Пола од вкупниот данок на имот во земјава се прибира во Скопје

За данок на имот од граѓаните и од фирмите, сите општини во државава заедно, годишно во просек наплатуваат по 1,3 милијарди денари, односно 21 милион евра. Просечната годишна наплата на овој данок се движи околу 81 процент. Значително поголем дел од данокот на имот се прибира од граѓаните, 70 отсто, додека од правните лица, односно од фирмите се прибираат...

Лукаревска: 992 вработени не добиле декемвриска плата, иако нивните работодавци зеле 265 илјади евра од државата за таа намена

На вкупно 992 вработени 306 работодавачи не им ја дале декемвриската плата, иако добиле финансиската поддршка од државата во износ од 16.305.020 денари или 265 илјади евра. А, според состојба од 2 февруари 2021 година, на вкупно 13.160 работодавачи им се исплатени 961.709.306 денари за исплата на декемвриска плата на 60.974 вработени. Ова го соопшти на денешната прес конференција...

Јавен повик до домашните фирми за производство на заштитни маски, со максимална цена 40 денари

Покрај објавениот јавен повик до авикомпаниите за превоз на граѓани од Малта и од Загреб до Македонија, денеска Владата објави и повик за интервентна набавка на заштитни маски, со цел спречување на последиците од корона вирусот за време на вонредната состојбa. Според објавата, маските треба да бидат изработени од материјал погоден за производство на заштитни маски на понудувачот или од...

СДСМ: Груевски ги сотре домашните фирми со срамни 120 денари државна помош

„Никола Груевски и власта на ВМРО-ДПМНЕ, 10 години им даваа на домашните претпријатија срамни 120 денари државна помош годишно. Затоа 10 години ниту една домашна компанија не инвестираше во технолошко-индустриска развојна зона“, се вели во соопштението на СДСМ. Во него се вели дека граѓаните секое работно место во виртуелните странски инвестиции во технолошкоиндустриските зони го плаќаат 21.454 евра. - Овие виртуелни странски...

Поради изборите, Владата ги прогласи 24 април и 8 мај за неработни денови за сите граѓани

Владата на денешната седница заклучи дека 24 април 2024 година (среда) и 8 мај 2024 година (среда) да бидат неработни денови за сите граѓани на Република Северна Македонија, заради...