fbpx
Таг: данок на јаглерод

таг: данок на јаглерод

Трка со времето кој да го наплати данокот од јаглерод, ЕУ или Македонија

РЕК Битола фото: ЕСм
Дали Европската Унија или Македонија ќе ги собира парите од данокот на јаглерод? Дилемата сè уште е актуелна, а државата е во трка со времето, до 2026 година да обезбеди механизми давачката да се наплатува тука, за парите да завршат во домашниот, а не во европскиот буџет. Законот за климатска акција, што го пропишува данокот на јаглерод, давачка што...

Данокот на јаглерод е предвиден во новиот Закон за климатска акција

Намалување на јаглеродните емисии кои придонесуваат за климатските промени преку оданочување на користењето на фосилни горива во производството, е идејата на данокот на јаглерод што ги чека и македонските компании кои извезуваат во Европската Унија. Претставниците на земјите-членки веќе го потпишаа воведувањето на механизмот за прекугранично оданочување на јаглеродните емисии. Новиот договор е централен дел од стратегијата на Унијата...

Воведувањето данок на јаглерод за компаниите е предизвик, но и можност за енергетска транзиција

Претставници на компании, граѓански организации, академски и државни институции денеска разговараа за предизвикот за воведување на данокот на јаглерод. Кои се деловните можности и предизвици на енергетската транзиција, како и можните добри прилики и ефекти од оданочувањето на јаглеродот и потребата за подготовка на приватниот сектор за одговарање на обврските поврзани со климатските цели за 2030 година. Ова беа...

Синдикатите на пет универзитети најавија протест заради непотпишување на колективниот договор

Вработените на пет универзитети најавија протест за утре како израз на незадоволство што со нив не е потпишан колективен договор. Синдикатите на Универзитетот во Тетово, „Гоце Делчев“ од Штип,...