fbpx
Таг: азот диоксид

таг: азот диоксид

Британска студија: Аерозагадувањето го зголемува ризикот од потешки ментални заболувања

Најново истражување спроведено во Велика Британија покажува дека и малото зголемување на изложеноста на аерозагадување може да доведе до поголем ризик од медицински третман, пишува весникот „Гардијан“. Станува збор за една од најсеопфатните студии од овој вид, а која што го поврзува аерозагадувањето со предизвикувањето на потешки ментални заболувања. Ова истражување извршено на над 13.000 луѓе во Лондон открило дека...

Помалку NO2 и ПМ-2.5 честички се дишеле во Скопје во карантинот, потврдува истражувањето на ЦКП

Помалку азотен двооксид (NO2) и ПМ-2.5 честички сме дишеле во Скопје во периодот на карантин од 18 март до 26 мај во споредба со истиот период од 2019 година, покажува истражувањето за влијанието на сообраќајот врз загадувањето на воздухот во Скопје спроведено од експертскиот тим предводен проф. д-р Дејан Мираковски, проректор на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип и Центарот...

Играта „Драгон Ејџ: Инквизиција“ е бесплатна на Епик гејмс до утре

Легендарниот RPG серијал „Драгон ЕЈџ“ (Dragon Age) доста добро познат на гејмерите, кулминираше со играта „„Драгон Ејџ: Инквизиција“, која сега може да се преземе бесплатно од Epic Games, до...