fbpx
Таг: асиметрична органокатализа

таг: асиметрична органокатализа

Нобеловата награда за хемија ја добиваат Бенјамин Лист и Дејвид Мек Милам за „екологизирање“ на хемијата

За нивното откритие, односно создавање на прецизна нова алатка за конструирање молекули, наречен „асиметрична органокатализа“, што има големо влијание на фармацевтските истражувања и ја прави хемијата „позелена“, годинашната Нобелова награда за хемија ја добиваат Бенјамин Лист од Институтот „Макс Планк“од Милхајм на Рур (Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, Mülheim an der Ruhr), Германија, и Дејвид Мек Милан од универзитетот „Принстон“ од...

Одржана комеморација во Цетиње, Црна Гора се простува со загинатите

Во црногорскиот град Цетиње денеска се одржа комеморација по повод загинувањето на граѓаните кои ги изгубија своите животи во петочкиот масакр, јавува весникот Побједа. На комеморацијата присуствуваа претседателот Мило...