fbpx
Таг: Алкалоид

таг: Алкалоид

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ доделува 42 нови стипендии за студенти

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ по 12. пат доделува стипендии на студенти на Фармацевтскиот и Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ од Скопје. Годинава се доделени 42 нови стипендии на 22 студенти на Фармацевтскиот и 20 студенти на Медицинскиот факултет. Фондацијата доделува и еднократна парична награда на првенците на генерации во висина од 1200 евра во денарска противвредност. Наградени се Марио...

Студентите по хемија и фармација ќе може да одат на тримесечна пракса во „Алкалоид“

„Алкалоид“ потпиша меморандум за соработка за практиканство со Фармацевтскиот факултет и Институтот за хемија на Природно-математичкиот факултет. Во рамките на овој проект кој ќе почне во јуни, 15 студентите кои се на дипломски и додипломски студии ќе може да се стекнат со тримесечна пракса во компанијата. - Целта на овој Меморандум за соработка за програмата за практиканство е да се поттикне...

„Алкалоид“ инвестираше повеќе од 2,5 милиони евра во три нови производствени погони

Компанијата „Алкалоид АД Скопје“ пушти во употреба три нови погони, а инвестицијата изнесува 2,5 милиони евра, соопштија од компанијата. Од таму велат дека, новите производни одделенија, се простираат на површина од 1.000 метри квадратни, а при изведбата на сите овие проекти, имплементирани се најсовремените стандарди за добра производна пракса (GMP). - Присуството на компанијата на пазарите во над 30 земји во светот и...

„Алкалоид“ отвори нов центар за контрола на квалитет на лекови

Нов центар за контрола на квалитет на „Алкалоид“ АД Скопје денеска е пуштен во употреба. Станува збор за капитална инвестиција вредна повеќе од пет милиони евра. Центарот за контрола на квалитет на лековите е опремен со високософистицирана опрема од реномирани светски производители, според најстрогите стандарди за добра производствена практика. - Во центарот за контрола на квалитет ќе работат повеќе од 100 високостручни извршители,...

„Алкалоид“ со зголемени извоз и добивка

Во периодот јануари – септември 2014 година во „Алкалоид“се реализирани 54 нови вработувања
Фармацевтската компанија „Алкалоид“ од Скопје во периодот од јануари до септември годинава оствари позитивни финансиски резултати, а според неревидираните единечен и консолидиран биланс на успех, објавени на Македонска берза, компанијата остварила пораст на извозот од 11 отсто, на добивката за 4 отсто и вработила 54 лица во производните погони во земјава. Во единечниот биланс на успех, остварените единечни продажби во износ...

МИМ го објави конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“

Македонскиот институт за медиуми го објави конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“ во кој ќе бидат доделени три годишни награди во категориите најдобра истражувачка сторија, најиновативен новинарски производ...