fbpx
Таг: АДА

таг: АДА

Во употреба пуштена АДА – првиот дигитален асистент во јавниот сектор

Владата денеска официјално ја пушти во употреба АДА, дигитален асистент во јавниот сектор. Преку дигиталниот асистент, како што информираат од Владата, граѓаните и заинтересираните странски инвеститори ќе можат да се запознаат со достапните програми и отворени повици на институциите кои се јавуваат како даватели на државна помош, и се гарантира голема транспарентност, ефикасно и ефективно добивање на податоци за...

„АДА“, дигиталниот асистент базиран на вештачка интелигенција кој ќе им дава информации на граѓаните за државната помош

Инвеститорите и граѓаните ќе можат да добиваат информации за програмите за државна помош на Владата на РСМ преку првиот дигитален асистент „АДА“ кој е базиран на вештачка интелигенција. Вака информираат од Кабинетот на вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи и Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), по претставувањето на овој дигитален асистент на владина седница во февруари годинава....

ДЕБАТА: Во ChatGPT не треба да гледаме опасност, туку можности за нов развој

Сме читале книги и филмови од научната фантастика во која вештачката интелигенција ја надминува човечката или успева да го потчини човекот, но во реалноста дигиталните асистенти базирани на конверзациската вештачка интелигенција може да бидат од полза за натамошен развој на компетитивните општества. Некои креативни професии би можеле да бидат загрозени од ChatGPT во иднина, но и пред три децении...

Јавниот сектор го доби дигиталниот асистент „АДА“, ќе им помага на инвеститори и граѓани

На денешната владина седница преку демо-симулација беше извршена презентацијата на првиот дигитален асистент во јавниот сектор во нашата земја, „АДА“ дизајниран за потребите на програмите за државна помош, информираат од владината прес-служба. Преку дигиталниот асистент, граѓаните и заинтересираните странски инвеститори ќе можат да ги добијат сите релевантни информации и да се запознаат со достапните програми и отворени повици, а се...

„Not a living soul“ – лингвистичка и политичка манипулација од руската кујна

Објава на Фејсбук шири невистина дека во англискиот јазик нема еквивалент за рускиот израз „ни души“, односно за нашиот „ни жива душа“, па Англичаните и Американците за тоа го...