Гратскиот трговски центар во Скопје ќе добие зелен покрив со површина од 1.800 квадратни метри на која ќе бидат засадени 29 висококвалитетни дрвја и повеќе од 30 други видови садници, најави денеска градоначалникот на град Скопје, Петре Шилегов.

Проектот „Зелен покрив на ГТЦ“ со кој постојниот покрив кој е сега неискористен ќе стане зелена површина за одмор, рекреација и културно-забавен живот е финансиран од Град Скопје, а имплементиран со поддршка на УНДП.

Се очекува изградбата на зелениот покрив да чини околу околу 32 милиони денари. Тековно одржување ќе биде одговорност на ГТЦ и на луѓето од кафетеријата која ќе се наоѓа на покривот. Шилегов очекува зелениот покрив да биде готов до летото.

– Освен во урбаниот развој на градот, овој проект ќе придонесе и за намалување на температурата во централното градско подрачје преку намалување на ефектот на урбаните топлински острови, подобрување на квалитетот на воздухот и управувањето со врнежите – рече Шилегов.

Изградбата на зелениот покрив е една од многуте заеднички активности кои ги спроведуваат Град Скопје и УНДП со цел да се зголеми отпорноста на градот и да се обезбеди одржливост преку воведување нови иновативни технологии и решенија, вели постојаната претставничка на УНДП, Нарине Сахакјан.

На покривот ќе бидат поставени неколку водени зони во форма на фонтани и базени, монтажна бина, партерно шаховско поле, кафе-бар, како и модерна урбана опрема од клупи, корпи за отпадоци и паркинзи за велосипеди.