Итната помош е со бавни амбулантни возила кои често се расипуваат


Скопје, 29 октомври, 2018 - 16:05 (META) 

Поради доцнење и технички дефекти на амбулантните возила, Итната медицинска помош во Македонија е неефикасна, и наместо да нуди брза медицинска интервенција, во некои екстремни случаи и предизвикала губење на животи на граѓани, пишува „Порталб.мк“.

Техничките доцнења се настанати како последица на не амортизираните возила, а пак условите за нивно одржување не се предвидени ниту со Законот за здравствена заштита, ниту пак со Правилникот за работа на Итна медицинска помош.

Министерството за внатрешни работи и Министерството за здравство немаат никакви информации, но само во медиумите фигурираат три случаи кога амбулантните возила претрпеле дефекти, и не успеале да интервенираат на време. Како резултат на тоа, имало и губење на животи.

„Ние таквите случаи не ги евидентираме како црна хроника. Веруваме дека Министерството за здравство треба да ги евидентира таквите информации“, велат од МВР.

Такви информации нема ниту Министерството за здравство. Последниот случај се случи на 24 август 2018 година, каде што во една сообраќајна несреќа, неколку километри пред Тетово, амбулантното возило на Итна медицинска помош пристигнало со технички дефекти, и за да се стави во движење луѓето го туркале возилото.

„Тешка несреќа неколку километри пред Тетово, каде едно возило беше превртено. И возилото на Итна медицинска помош кое што пристигнало не било во ред, и истото потоа било ставено во движење со туркање”, велат од „Цивилмедиа.мк“.

Вториот случај се случил на 12 јули 2017 година, кога една 15-годишна девојка од Гостивар починала, при пренесувањето од Медицинскиот центар во Гостивар во Ургентниот центар- Скопје. Девојката од Гостивар имала болки во стомакот, а од Медицинскиот центар во Гостивар била испратена во 04.30 часот.

Третиот случај евидентиран во медиуми се случил на 13 март 2017 година во Крива Паланка.

„Двајца пациенти од Крива Паланка претходната ноќ со возило на Итна медицинска помош биле испратени кон Ургентниот центар во Скопје. Возилото доживеало дефект, и додека дефектот бил отстранет, двата пациенти починале”, се вели во веста на „СДК.мк“.

Итна медицинска помош е предвидена во Законот за здравствена заштита. Со законот е предвидена само услугата, но не и условите за обезбедување на добра состојба на амбулантни возила. Според она што го вели законот, начинот на работа Итна медицинска помош е предвиден со Правилник за организацијата и начинот на вршење на работата на Итната медицинска помош, што се усвојува од министерот за здравство.

Член 17 од равилникот наведува дека „Службата за брза медицинска помош работите на медицинска помош ги извршува со помош на транспортни средства кои имаат технички карактеристики што се во согласност со стандардите.“

Но под кои услови треба да се менуваат и сервисираат амбулантните возила на Итна медицинска помош не е предвидено ниту со Законот за здравствена заштита, ниту пак со Правилникот за работа на брзата помош, иако и во двете фигурира како медицинска услуга.

Граѓаните бараат Итната медицинска помош да биде поефикасна со соодветни возила, како и тоа
Министерството за здравство да го измени Правилникот за работа за да ги утврди условите кога е потребна промена и сервисирање на едно амбулантно возило.


Увидот во избирачкиот список за референдумот ќе трае од 9 до 23 август


Скопје, 1 август, 2018 - 15:25 (META) 

Доколку на референдумот се случат неправилности на некои места кои може да влијаат на исходот од референдумот или на вкупната излезеност, односно цензусот, гласањето ќе се поништи само на тие избирачки места и гласањето ќе се повтори за 14 дена, односно на 14 октомври, а потоа резултатите од повтореното гласање ќе станат дел од резултатот од изборите.

Тоа го предвидува Правилникот за подготовка, организирање и спроведување на референдумот на државно ниво на 30 септември 2018 година, кој беше усвоен на денешната, прва седница на новиот состав на Државната изборна комисија (ДИК).

Пред едногласно да биде прифатен предложениот правилник, генералниот секретар на ДИК Добре Јанчев образложи дека јавната пропаганда е почната од денот на распишувањето на референдумот, а ќе мора да заврши 48 часа пред почетокот на гласањето, односно на 28 септември, петок во 7 часот. Ќе се гласа на 30 септември од 7 до 19 часот и ќе бидат отворени сите гласачки места во земјава, освен оние каде што има помалку од 10 регистрирани гласачи.

Како што објаснија Јанчев и членот на ДИК предложен од СДСМ, Јанаќе Витановски, нормалните рокови за дејствијата поврзани со референдумот ќе се скратат за пет дена, поради краткиот рок во кој мора да се организира референдумот.

Витановски рече и дека со Правилникот ДИК прави обид да се надминат неусогласеностите на Законот за референдум и Изборниот законик, па одредбите во него се осмислени да овозможат успешно спроведување на референдумот.

Увидот во избирачкиот список ќе може да се врши преку веб-страницата на ДИК за избирачкиот список и во Општинските изборни комисии (ОИК) oд 9 до 23 август, а како што образложи членот на ДИК предложен од Беса, Енвер Салихи, гласачите ќе може да ги ажурираат податоците и преку веб-страницата, а не само во ОИК.

Избирачките одбори (ИО) на гласачките места овојпат, за разлика од изборите ќе бројат само три члена, односно нема да има членови на ИО од партиите, туку само од јавната и државната администрација, а како предлагач, Собранието ќе делегира свои претставници во ДИК, ОИК и на избирачките места. Партиите не ќе може да делегираат свои набљудувачи, оти станува збор за референдум, а не за избори, појасни претседателот на ДИК, Оливер Деркоски.

Како една од петте точки што беа едногласно усвоени, членовите на новиот состав си доделија себеси и на службите на ДИК трошоци за репрезентација, односно за кафе и сокови, во износ од 50 отсто од користените од претходните состави. Дневниците на членовите на ДИК остануваат во ист износ, објасни Деркоски. Тој рече дека ДИК покажува дека сака рационално да ги троши парите, за што доказ е денешната едногласна одлука.

-Како претседател, јас имам цел да го подобрам имиџот на ДИК -рече Деркоски, кој ја доби функцијата на предлог на ВМРО-ДПМНЕ.

На новинарско прашање дали членовите на ДИК ќе си делат бонуси, како што правеше претходниот состав, и Деркоски и членовите се насмеаја и рекоа дека е сега прерано да се зборува за бонуси.

Потпретседателката на ДИК, Дитмире Шеху рече дека трошоците за гласање на граѓаните со престој во дипломатско-конзуларните претставништва е преголем и е оптоварување на даночните обврзници и рече дека тоа треба да прекине. Таа побара сите такви гласачи да дојдат во Македонија за да гласаат. Реагираше Елизабета Постоловска, членка на ДИК предложена од ВМРО-ДПМНЕ која рече дека сепак законот предвидува гласање и во странство и тоа не може да се смени. Таа напомена дека од Министерството за надворешни работи побарале список на вработени во амбасадите и конзултатите кои би го спроведувале гласање и ќе се обидат да направат максимален напор да ги смалат трошоците.

На крајот на седницата, претседателот Деркоски се согласи со Шеху дека трошоците за гласање во странство се големи, но рече дека според законот ДИК е задолжена да го организира. Сепак, тој апелираше до Собранието за законски измени со кои тој проблем би се отстранил.


Србија ќе воведе контрамерки за увоз на брашно од Македонија


Белград, 6 март, 2018 - 11:51 (META) 

Србија утре ќе воведе контрамерки за увоз на брашното од Македонија, како одговор на Правилникот за увоз на брашно од македонска страна, кој стапи на сила на 8 февруари.

„Не можеме повеќе да чекаме, освен купување на време од нивна страна не видовме никаква подготвеност за решавање на проблемот“, изјавил министерот за трговија на Србија, Расим Љајиќ, кој најверојатно, утре ќе дојде на разговори во Македонија.

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство пак, претходно информираше дека со измените на Правилникот за увоз на брашно, се менува само распоредот на целата процедура за увоз од странски земји во Македонија. Имено, контролните маркички за квалитет на брашното ќе се ставаат откако целосно ќе заврши контролата за здравствена исправност, безбедност и квалитет и дури тогаш брашното ќе се пушта во промет. До сега, маркичките се ставаа на граница, пред да бидат извршени сите овие проверки.

Од МЗШВ појаснуваат дека со усогласувањето на веќе постојниот Правилник, се гарантира безбедноста и квалитетот на увозното брашно и се гарантира дека брашното ќе се пушта во малопродажба откако ќе добие контролна маркичка.

Според реакциите од српска страна, фитосанитарните прегледи на брашното може да траат со месеци, поради што, српските извозници би изгубиле 200.000 евра.


Хрватска и официјално објави дека го повлекува новиот правилник за увоз


Скопје, 10 август, 2017 - 15:36 (META) 

Веста за повлекување на новиот и за враќање на стариот правилник за увоз на овошје и на зеленчук, е објавена на официјалната веб-страница на Министерството за земјоделство на Хрватска, информираат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ).

Со враќањето на стариот правилник, трошоците за контрола на квалитет на овошјето и на зеленчукот од трети земји остануваат 12 евра по производ.

– Одлуката на Хрватска за враќање на старите цени за инспекциски контроли за увоз на зеленчук и на овошје од трети земји, е позитивна за македонските компании кои извезуваат во Хрватска – велат од МЗШВ.

Одлуката на Хрватска доаѓа по само три дена од заедничкиот состанок на надлежните министри од Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и од Црна Гора, кој се одржа во понеделникот во Сараево. На состанокот беа донесени заеднички заклучоци и тие беа испратени до Европската комисија и до Хрватска.

Следниот месец е договорен состанок на надлежните министри од регионот во Скопје, на кој ќе се разговара за тоа како да се отстранат бариерите што ја загрозуваат слободната трговија.


Николовски телефонски разговарал со Толушиќ за крај на трговската војна со Хрватска


Скопје, 8 август, 2017 - 14:03 (META) 

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска телефонски разговарал со министерот за земјоделство на Хрватска, Томислав Толушиќ, поради новиот правилник за увоз на овошје и на зеленчук, што Хрватска го донесе на 15 јули, при што значително се зголемуваат трошоците при извоз на македонското свежо овошје и зеленчук.

„Во текот на денешниот ден, министерот Николовски оствари телефонски разговор и со министерот за земјоделство на Хрватска, Томислав Толушиќ, кој покажа интерес за наоѓање решение за настанатиот проблем“, информираат од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Николовски бил во постојан контакт со надлежните министри од Република Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, по вчершаниот состанок во Сараево, каде што беа донесени заеднички заклучоци.

Министрите ја повикаа Хрватска итно да ги укине дискриминаторските одредби од правилникот, а трошоците за инспекцискиот надзор да се сведат на нивната реална висина. Меѓу другото, во заклучоците се наведува дека секоја земја, сè до решавање на проблемот, за да ги заштити сопствените економски интереси, ќе преземе соодветни конкретни мерки и механизми.

 


Македонските транспортери ќе се спасат од задолжителните „кипарски“ налепници


Скопје, 10 јуни, 2017 - 11:22 (META) 

Македонските превозници изгледа конечно, по две и пол години, не ќе мораат на возилата да ставаат налепници, кои наводно треба да испраќаат порака за инвестирање во Македонија, а се напишани погрешно. Веб-страницата „инвест.ком“ (invest.com) не води до содржина која се однесува на промовирање на Македонија како поволна бизнис-дестинација, туку е веб-страница на компанија регистрирана на Кипар која нуди инвестициски услуги.

Транспортерите задолжително треба да ги имаат овие налепници на превозните средства од 1 јануари 2015 година и сами да ги плаќаат. Обврската постои во правилникот за посебни техничко-експлоатациони услови за возилата за вршење одделни видови превоз во патниот сообраќај.

Билјана Муратовска од Здружението на превозници „Макам-транс“ смета дека оваа обврска повеќе не треба да постои.

„Тоа не може да биде услов за превозниците да вршат превоз. Треба да се избрише од правилникот. Имаше и грешка во адресата“, вели Муратовска.

Таа додаде дека бришењето на оваа обврска од правилникот ќе го побара од Министерството за транспорт и врски, заедно со другите барања што ќе ги достават до нив.

Муратовска нагласи дека преку овие налепници „некој се обидел да продаде веб-страница“.

„Мислам дека тоа беше една „шема“ која се обидоа да ја спроведат пониските ешалони на власта“, додава таа.

Кога ја воведоа оваа обврска, од Владата изјавија дека преку содржината на самите налепници се испраќа порака за инвестирање во Македонија и сметаа дека тоа е уште еден директен начин на промоција на земјата во сите земји каде сообраќаат македонските превозници.

Македонија нема некои видливи врски со Кипар. Последен случај на поврзување беше откритието на БИРН дека вицепремиерот Владимир Пешевски, спротивно на законот, е директор на кипарската компанија „Фертисимо инвестмент лимитед“.

Тој, според БИРН, ја отворил фирмата во април 2006 година, додека бил генерален менаџер на СЕАФ – Меѓународен инвестициски фонд за директни инвестиции во приватни компании на Балканот, а воедно бил и главен инвестициски советник при продажбата на неколку српски и косовски компании на странски инвеститори.

Компанијата е сè уште активна, иако во меѓувреме Пешевски стана вицепремиер.


„Арсена“: И гевгелиските села Моин и Богородица пијат вода со арсен


Гевгелија, 4 мај, 2017 - 15:16 (META) 

Лабораторијата во Солун утврдила дека гевгелиските села Моин и Богородица, кои се приклучени на градската водоводна мрежа, добиваат вода со висока концентрација на арсен, информираат од граѓанската иницијатива „Арсена“.

„Со анализа на примерок вода од домаќинства во овие населени места, констатирано е присуство на 17,7 микрограми арсен на еден литар вода во потпланинското село Моин и 16,9 микрограми арсен во еден литар вода во пограничното село Богородица. Дозволената граница на арсен во водата за пиење, според Правилникот за квалитет на води на РМ од април 2008 година и стандардите на Светската здравствена организација, изнесува 10 микрограми на еден литар вода. Секое количество што ја надминува оваа граница ја прави водата здравствено небезбедна“, велат од „Арсена“.

Оттаму додаваат дека референдумот не ги реши сите еколошки проблеми во Општината, при што и понатаму останува горливиот проблем – присуството на отровниот арсен во водата, која ја користат жителите на Гевгелија и уште шест населени места од општината.


Дроновите во Македонија го чекаат новото Собрание за да летаат по правилник


Скопје, 14 ноември, 2016 - 15:45 (META) 

Агенцијата за цивилно воздухопловство подготви правилник за регулирање на управувањето со беспилотни летала, односно дронови, и истиот е доставен до Министерството за транспорт и врски, информираше генералниот директор на Агенцијата за цивилно воздухопловство, Горан Јандреоски, на работилницата за авијација на „ТАВ Македонија“ во Струга.

– Правилникот не може да биде донесен бидејќи Собранието е распуштено. Треба да почекаме за да се запазат законските процедури и регулативата да стапи на сила – изјави Јандреоски.

Тој вели дека до Агенцијата стигнувале многу поплаки во однос на користењето дронови и додаде дека последни два такви случаи се забележани со паѓање на дрон во близина на Собранието, а еден летал и врз зградата на „Македонски телеком“, па требало присилно да го отстранат.

– Дроновите кои се од познати производители, во нивниот софтвер имаат одреден вид запис каде можат да летаат. Така, ако се обидете да ги летате врз стратешки објекти, не можат да полетаат. Тестиравме такви дронови во близина на арената „Филип Втори“ и претседателската резиденција на Водно. И навистина, дроновите не се активираа, што не е случај со дроновите од кинеско производство – додаде Јандреоски.

Тој истакна дека во Македонија ќе се користи искуството од Сингапур за тоа како во таа земја е развиен моделот на летање беспилотни летала.

– Според тој модел, дроновите, независно чие производство се, се регистрираат и потоа корисникот ја информира Контролата на летање за тоа кои се неговите фреквенции. Со добра програма за инвестирање, може да се направи и мал надзорен центар за летање дронови – изјави Јандреоски.

Во моментов постои уредба за услови под кои летало без екипаж може да лета во македонскиот воздушен простор, што Владата ја донесе на почетокот на минатата година.

Со оваа уредба пропишана е далечината на која дроновите може да летаа во висина и во ширина, како и тоа дека не смеат да бидат во близина на државни институиции, помала од 500 метри.


„Мост“ ја повика ДИК да издаде прецизно упатство за пријавување сомнителни податоци


Скопје, 4 март, 2016 - 14:13 (META) 

„Мост“ преку соопштение ја повика Државната изборна комисија да го прецизира правилникот за методологијата за целосен пристап, вршење промени и за бришење податоци во избирачкиот список, како и постапката за спроведување теренска проверка заради ажурирање за граѓаните да можат да ја разберат целата процедура.

„Во овој правилник недостига упатство за начинот, како и неопходните документи што граѓаните треба да ги поднесат при различни ситуации кои се појавуваат на избирачкиот список, а не се предвидени и опфатени со истиот. „Мост“ ја повикува ДИК да дејствува бргу, одговорно и транспарентно, имајќи ги предвид големиот број нејасности што ги увидоа граѓаните. Граѓанската асоцијација „Мост“ веќе 14 години укажува на неопходноста за прочистување на избирачкиот список. „Мост“ апелира до сите граѓани со право на глас да ги проверат податоците во избирачкиот список и доколку забележат какви било неправилности, веднаш да ги пријават во подрачните единици на ДИК или, пак, на бесплатниот телефонски број на „Мост“, 080-080-080, каде што ќе добијат соодветен совет“, пишува во соопштението на „Мост“.

Од граѓанската асоцијација додаваат дека по објавувањето на новата можност за проверка на податоците во избирачкиот список, по име и презиме и по адреса, се појавиле индиции за (не)точности, но и голем број нејасности за начинот на кој граѓаните можат за ги пријават нерегуларностите.


Добре Јанчев, избран за генерален секретар на ДИК


Скопје, 4 јануари, 2016 - 16:43 (META) 

Државната изборна комисија (ДИК) денеска за генерален секретар на комисијата го избрала Добре Јанчев, кој на раководната функција доаѓа од местото државен советник за едукација, правна и меѓународна соработка во ДИК.

Јанчев функцијата генерален секретар ќе ја извршува во наредните пет години.

Од ДИК соопштуваат дека членовите на Државната изборна комисија во вторникот минатата недела (29 декември 2015 година) одржале состанок на кој ги утврдиле предлог-текстовите на правилникот за методологијата за водење и за ажурирање на избирачкиот список.

Двата правилника на 30 декември биле доставени до четирите најголеми политички партии, кои треба да ги усогласат ставовите за предлог-текстовите, а потоа треба да бидат усвоени од ДИК.

„Државната изборна комисија очекува во најкраток можен рок четирите најголеми партии да се усогласат, за потоа да ги усвои овие два важни акта за проверка и за ажурирање на избирачкиот список“, велат од ДИК.