Државната изборна комисија (ДИК) денеска за генерален секретар на комисијата го избрала Добре Јанчев, кој на раководната функција доаѓа од местото државен советник за едукација, правна и меѓународна соработка во ДИК.

Јанчев функцијата генерален секретар ќе ја извршува во наредните пет години.

Од ДИК соопштуваат дека членовите на Државната изборна комисија во вторникот минатата недела (29 декември 2015 година) одржале состанок на кој ги утврдиле предлог-текстовите на правилникот за методологијата за водење и за ажурирање на избирачкиот список.

Двата правилника на 30 декември биле доставени до четирите најголеми политички партии, кои треба да ги усогласат ставовите за предлог-текстовите, а потоа треба да бидат усвоени од ДИК.

„Државната изборна комисија очекува во најкраток можен рок четирите најголеми партии да се усогласат, за потоа да ги усвои овие два важни акта за проверка и за ажурирање на избирачкиот список“, велат од ДИК.