Фото: ri на Pixabay

Сите компании кои испорачуваат топлинска енергија бараат зголемување на цената на парното греење за претстојната грејна сезона. Од Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) информираат дека ги добиле нивните барања. Според нив, ЕСМ Енергетика бара зголемување на крајната цена што ја плаќаат граѓаните и компаниите за 64,79 отсто, Скопје-Север за 15,54 отсто, а БЕГ за 1,82 отсто.

Регулаторите во моментов прават анализи на доставените барања, во вторник ќе имаат подготвителна седница, а на крајот на следната недела ќе одлучуваат и ќе ја донесат конечната одлука за процентот за кој ќе биде корегирана цената на парното.

Како што посочи претседателот на РКЕ, Марко Бислимовски, на денешната средба со новинарите, до крајниот рок, 31 мај годинава, трите компании на централниот систем за греење ги доставиле своите барања до регулаторите.

Новата цена на парното што ќе ја определи РКЕ ќе биде со важност од 1 август.

Минатата година немаше барања од компаниите за зголемување, односно цената на парното за скопјани остана иста.

Од РКЕ информираат и дека, цената на природниот гас на светските берзи бележи раст од 50 отсто, а таа учествува со 70 отсто во одлуката за крајна цена што се плаќа за парно греење.

„Во моментов цената на природниот гас на светските берзи бележи значителен раст за повеќе од 50 отсто, во однос на минатата година, кога се носеше одлука за цената на парното“, рече Бислимовски.

На системот на централно греење во Скопје на трите компании приклучени се околу 60.000 станови.