fbpx
Таг: зелена комуна

таг: зелена комуна

Белица е првото село во Македонија што почна да произведува струја од сонцето

Селото Белица во близина на Кичево е првата македонска рурална заедница која произведува струја од сонцето. Старото училиште во селото, кое од неодамна има функција на еко центар преку проект на Македонското еколошко друштво и Еко свест, финансиран од Амбасадата на Шведска, доби фотонапонски панели на кровот, од кои со електрична енергија се снабдуваат сите простории во центарот, а...

Селото Белица е зелената оаза на кичевскиот крај загаден од јаглен [галерија]

Кичевското село Белица има сè што природата можела да подари - шуми, плодна почва, вода и чист воздух. Сместено под падините на Илинска планина, ова место е чиста оаза во кичевскиот крај, познат по децениската употреба на јаглен и загадувањето на животната средина. Белица последните години има петнаесетина постојани жители. Во летниот период, пак сликата се менува. Доаѓаат многу семејства...

Кичевското село Белица е првата зелена комуна: Од јаглен се насочува кон одржлив развој

Кичевското село Белица ќе биде првата зелена комуна во земјава. Одржливото користење на ресурсите, зачувувањето на биодиверзитетот и намалувањето на влијанието на климатските промени кои ќе се имплементираат во Белица ќе послужат како модел за трансформација на целиот кичевски регион од јаглен кон зелен развој и чисти извори на енергија. Дел од активностите кои треба да ја започнат зелената трансформација...

Стоилковски: Преговорите со коалиционите партнери се во напредна фаза

Преговорите со коалиционите партнери се во напредна фаза, но се уште нема конечен договор, соопшти денеска портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски и посочи дека се разговара и за ресори...