fbpx
Таг: зелена дигитализација

таг: зелена дигитализација

Колку јас лично придонесувам за климатските промени во светот?

Иако енергетскиот сектор, индустриските капацитети, шумските пожари и транспортот се убедливо најголемите предизвикувачи на климатските промени, личниот придонес на секој граѓанин во менувањето на секојдневните навики може многу да придонесе во намалувањето на емисиите на стакленички гасови. На Планетата живеат над 8 милијарди луѓе, а доколку секој од нив направи барем една климатска акција, тогаш финалниот исход може да...

Иванов: Потребна е „зелена дигитализација“ за заштитата на животната средина

„Зелената дигитализација“ треба да се води, насочува и следи на ниво на националната економија, создавајќи алатки за мониторирање кои ќе бидат прифатени и реализирани од приватните и јавните институции, вели Ристо Иванов, консултант и автор на Извештајот за подготвеноста на секторите за дигитална трансформација и можниот јаглероден отпечаток. Македонија има огромен потенцијал за дигитална трансформација во земјоделството и шумарството, градежништвото...

Најмалку 120 луѓе уапсени во Русија за учество на собири во спомен на Навални

Најмалку 120 луѓе беа уапсени во Русија за учество на собири во спомен на Алексеј Навални, кој вчера беше погребан во Москва по неговата сомнителна смрт во затвор минатиот...