fbpx
Таг: Завод за статистика

таг: Завод за статистика

Производството е ограничено поради недостиг на квалификувана работна сила

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во јануари 2020 година е зголемен за 0,4 процентни поени во однос на декември 2019 година и изнесува 22,6, а во однос на јануари 2019 година е зголемен за 2,5 процентни поени, објави Државниот завод на Македонија (ДЗС). При тоа, најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на...

Изградбата на станови стагнира – градежен “бум“ во нискоградбата

Во мај биле издадени 222 одборенија за градба, на 61,3% од објектите инвеститори се физички лица, а на 38,7% инвеститори се правни лица, односно фирми, се вели во анализата на „Portalb.mk“. Споредбената анализа во однос на истиот месец лани покажува дека расте бројот на инвеститори-физички лица, а се намалува на фирмите кои инвестираат во градежништвото. Според податоците од Народната...

Нема ниту еден коментар, а нацрт-законот за попис уште само денеска е на ЕНЕР

Уште само денеска јавноста може да даде предлози, сугестии или забелешки на нацрт-законот за попис на населението, кој во моментов е објавен на Единствениот национален електронски регистар (ЕНЕР) пишува „Порталб.мк“. Иако имаше бројни реакции на овој нацрт-закон, сепак, иако поминаа 18 дена од почетокот на јавната дебата, никој нема поднесено забелешки до ЕНЕР, односно сè уште нема ниту еден коментар. -...

Индустриското производство со благ пораст во последната година

Индустриското производство во септември годинава, било малку зголемено во однос на септември 2016 година. Некои дејности во изминатата година имале позначителен пораст, додека некои забележале драстични падови. Пораст забележале секторот текстил и производството на машини и на уреди. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во септември 2017 година, во однос на септември претходната година, изнесува...

МОН: Учениците да имаат скратени часови поради високите температури

Основните училишта да работат со скратени наставни часови до крајот на учебната година поради високите температури кои ја зафатија државата, препорачува Министерството за образование и наука (МОН). Од министерството препорачуваат:...