fbpx
Таг: трговија со струја

таг: трговија со струја

Договор МЕПСО-КОСТТ: Македонија и Косово директно меѓусебно ќе тргуваат со струја

мепско-костт договор
МЕПСО (Македонскиот електропреносен систем оператор) и косовскиот електропреносен систем, КОСТТ, денеска склучија оперативен договор за организирање аукции за закуп на расположливи преносни капацитети, со што се создадоа услови за директно тргување со електрична енергија меѓу двете земји. Договорот го склучија м-р Куштрим Рамадани, генералниот директор на МЕПСО и Мустафа Хасани, генералниот директор на КОСТТ, а денеска беше реализирана и првата...

Анѓушев за 4,8 милиони евра ја продаде ЕДС на грчкото Електростопанство

Вицепремиерот Кочо Анѓушев, сопственик на компанијата за трговија со струја ЕДС, денеска го потпиша договорот со Грчката национална компанија за производство на струја ППЦ, со кој ЕДС станува целосно во сопственост на грчкото електростопанство. Како што соопштија компаниите, ЕДС, која преку своите подружници работи во Словачка, Унгарија, Романија, Хрватска, Србија, Црна Гора, Косово, Македонија, Грција и Бугарија, е продадена за...
Харисон Форд во најновиот филм за Индијана Џоунс- фотографија од Lucasfilm Ltd

Времето на целосно дигитализирани актери доаѓа со брзи чекори напред

Едно од предвидувањата на научната фантастика за сосема „дигитализирани“ актери,  коишто можат целосно да бидат репродуцирани од компјутер со своите глас и појава - најчесто во верзија од нивната...