fbpx
Таг: роковник

таг: роковник

ДИК прави измена на роковникот за ценовниците за медиумско претставување

Државната изборна комисија денеска треба да изврши промена на роковникот, со која рокот за поднесување на ценовниците за медиумско претставување поврзано со референдумот, закажан за 30 септември, ќе се продолжи до утре. Само овластениот предлагач, односно Собранието има привилегиран пристап до услугите, кои ги обезбедуваат радиодифузерите, печатените медиуми и електронските медиуми (интернет порталите), предвидени со Изборниот законик. Сите останати субјекти можат...

Роковник на ДИК: Кој, кога и што треба да направи до локалните избори

Државната изборна комисија (ДИК) денеска го усвои роковникот за локалните избори, според кој изборите ќе се одржат на 15 октомври, вториот круг на 29 октомври, а политичките партии своите листи на кандидати треба да ги поднесат најдоцна до 9 септември. Јавниот увид во избирачкиот список почнува на 21 август и ќе трае до 9 септември. Рокот за собирање потписи за...

ДИК го донесе календарот за изборите

Државната изборна комисија (ДИК) на вчерашната седница го усвои роковникот за извршување на изборните дејства, откако ја доби одлуката за распишување предвремени парламентарни избори на 11 декември. Во документот се наведува дека избирачкиот список ќе биде ставен на увид на 28 октомври, а увидот ќе заврши на 11 ноември. ДИК на 1 декември треба да ги потпише изводите од избирачкиот...

Што и кога треба да направи ДИК до 5 јуни според роковникот?

Денеска, Државната изборна комисија (ДИК) ќе побара од Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) да достави список на вработени во државната администрација за членови на избирачките одбори. Ова е првата работа што ДИК треба да ја заврши откако во петокот, без учество на двајцата членови од СДСМ, го усвои роковникот за изборите на 5 јуни. Според овој роковник, изборите во...

ДИК го изгласа роковникот, изборната кампањата почнува на 16 мај

Државната изборна комисија денеска го усвои роковникот за извршување на изборните дејства за спроведување на предвремените парламентарни избори, закажани за 5 јуни. Според одлуката на ДИК, избирачкиот список јавно ќе биде објавен на 25 април. Проверката на списокот ќе трае 15 дена, а ќе биде затворен на 19 мај. Според роковникот, кандидатските листи на партиите ќе треба да се заклучат...

ЗНМ, СЕММ и ССНМ: Владата со народни пари фаворизира одредени медиуми

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Сојузот за етика во медиумите (СЕММ) и Самостојниот Синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) преку соопштение реагираа за присуството на новинари и...