fbpx
Таг: РобоМак

таг: РобоМак

Завршија натпреварите „Робомак“ и „Робомак Јуниор“ 2024

Со финалниот натпревар во пет различни категории на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ), вчера заврши 12-тото по ред издание на натпреварот „Робомак“ (RoboMac). На овој натпревар учествуваа 22 тимови составени од студенти од ФЕИТ, Машинскиот факултет и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ). Студенките Ана Софрониевска и Емилија Чешмеџиевска победија во категоријата „Robotic Arm Challenge“ – натпревар...

На ФЕИТ започнаа натпреварите Робомак и Робомак јуниор

На Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) се отвори 12-то издание на Робомак и 4-то издание на Робомак јуниор за средношколци. Станува збор за меѓународен натпревар, семинар и студентска конференција во полето на роботиката, електрониката, автоматиката и вештачката интелигенција, со повеќе од 60 учесници од државата и од странство. Станува збор за најголем настан од ваков карактер во државата. „Покрај...

Меѓународниот натпревар „РобоМак 2023“ со фокус на дигитализацијата и вештачката интелигенција

На Факултетот за електротехника и информатички технологии (ФЕИТ) денес започна 11-то издание на меѓународниот натпревар за роботика, електроника, автоматика и вештачка интелигенција - РобоМак 2023. Деканот на факултетот, Димитар Ташковски, ги поттикна студентите да го користат своето теоретско знаење во пракса, преку вакви настани. „Како ФЕИТ секогаш сме насочени кон тоа наученото знаење да се примени во пракса уште во студентски...

Излезе играта „Senua’s Saga: Hellblade 2“

Излезе играта „Senua's Saga: Hellblade 2“, изработена од фирмата Ninja Theory. Во играта контролирате женски лик со проблеми со менталното здравје. Сенуа има свое алтер его што ја води...