fbpx
Таг: рибокрадство

таг: рибокрадство

„Стоп за рибокрадците“ – Герила акција во Струмица

Герила акција посветена на проблемот со сè позачестените појави на рибокрадство со употреба на струја во струмичкиот регион организираше група еколози и спортски риболовци собрани околу платформата „Корморани“ во соработка со Центарот за современи уметности од Скопје. Оваа платформа која се залага за зачувување на водените екосистеми и одржлив спортски риболов, постави инсталација на градскиот плоштад во Струмица. Тие велат...

Вистиномер: Рибокрадците го пустошат рибниот фонд во Охридското Езеро, ЕУ нотира низа слабости

Рибокрадството со години „царува“ на Охридското Езеро. Ендемските видови риби доведени на работ на исчезнување. Забрана за риболов има, полицијата казнува, но рибокрадците не мируваат. Незаконскиот риболов предизвика дисбаланс во рибниот фонд на Охридското Езеро, смета научната фела. Со децении се изловуваат само три видови риби, пастрмка, белвица и крап. Во Извештајот на ЕК за напредокот на Северна Македонија...

Денес и утре ќе има прашина од Сахара во воздухот на Балканот

Денес и утре може да се очекува повисоко количество на песок од пустината Сахара низ Балканот, вклучително и во Северна Македонија, известува европската Служба за следење на атмосферата -...