fbpx
Таг: отстрел

таг: отстрел

МЕД: Мечките не треба да се убиваат, има решенија за да не доаѓаат во населени места

Подобро управување со отпадот, намалување на притисокот врз живеалиштата на мечката и превентивни мерки за нејзино одбивање како контејнери со заштитен механизам, електрични огради, звучни и светлосни ефекти, канти со инсталиран солзавец и гумени куршуми, но не и незаконско убивање или дозволен отстрел, се решенијата за проблемот со појавата на мечки во населените места во Националниот парк „Маврово. Ова го...

Анима Мунди: Институциите да најдат решение што нема да предвидува отстрелување на мечките во Маврово

Граѓанската организација за заштита на животните Анима Мунди денеска повика надлежните иснтитуции да најдат решение за зачестената појава на кафеава мечка во селата во Националниот парк Маврово, што нема да резултира со убивање на животните. Од таму посочуваат дека мечката е важен и витален дел од националните паркови т.н. инжињер на екосистемот. Таа го одржува балансот во екосистемот и...

Волкот сѐ уште се смета за штетник и е легална мета за чие убивање се добива и награда

Волкот во земјава сѐ уште се смета за штетник. Тој е еден од трите крупни ѕверови кои ги населуваат нашите планини, покрај мечката и рисот, и кој има најмала заштита. Ова животно сѐ уште е легална мета, за чие убивање се добива и награда, иако домашните еколошки здруженија апелираат дека неговата популација опаѓа. Се проценува дека во моментов во...

(ВИДЕО) Денот на Општина Тетово се одбележа со отпадоци и со депонии

Денес се одбележа денот на Општина Тетово, а повеќе од една недела градот се гуши во отпадоци и депонии расфрлани насекаде. Решение за овој проблем немаат ниту општинските власти,...