fbpx
Таг: ОхридСОС

таг: ОхридСОС

„Охрид СОС“ повикува за спас на Националниот парк „Галичица“

Активисти на Граѓанска иницијатива „Охрид СОС“ повикуваат на спас на Националниот парк „Галичица“, апелирајќи до сите граѓани да земат активно учество на јавната расправа за измени во планот за управување со паркот и да го искажат своето мислење за планираните градежни активности. Јавната расправа ќе се одржи на 11 септември, со почеток во 12 часот, во просториите на ЈУНП „Галичица“...

Поддршка на заштитата на Охридско Езеро од Меѓународното лимнолошко друштво

Во последното издание на билтенот на Меѓународното лимнолошко друштво (МЛД), од јуни 2015 година, невладината иницијатива „Охрид СОС“ се претстави со свој прилог посветен на заштитата на Охридско Езеро. Во текстот, покрај актуализацијата на постојната еколошка закана врз Охридско Езеро и непроценливата важност на неговата биолошка разновидност, „Охрид СОС“ посочи и на потребата од нова визија во развојот на туризмот. Во...

Се бара мораториум на активностите во охридското Студенчишко блато

Граѓанската иницијатива „Охрид СОС“, по повод 5 јуни, Светскиот ден на животната средина, денеска на градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, му врачи барање за мораториум на спроведувањето на сите активности и проекти во врска со биорезерватот Студенчишко блато. „Студенчишко блато се одликува со исклучителна вредност поради присуство на ретки и на ендемични видови растенија и животни, како и поради неговото...

Прифатени забелешките на еколозите за заштита на Студенчишко блато

Еколошките здруженија од Охрид и од Скопје конечно се задоволни од третманот на надлежните во однос на нивните апели во битката за заштита на Студенчишко блато како жив природен резерват. Конечно и Министерството за животна средина и просторно планирање се приклучува кон заштитата на Охрид. Ресорниот министер неодамна најави негово прогласување за споменик на природата. – Нареден чекор е елаборат за...

Светската лимнолошка организација со поддршка за иницијативата за спас на Студенчишко блато

Светската лимнолошка организација, преку својата фејсбук-страница, објави поддршка за Декларацијата за заштита на природното и културното наследство на Охрид и за спас на Студенчишко блато, на „Охрид СОС“. „Древното Охридско Езеро се соочува со разорна дестабилизација на екосистемот. Властите одобрија урбанистички планови кои ќе го прекријат со бетон едно од последните мочуришта за патишта и за хотели, што ќе ја...

Рецепт за нов хотел во Охрид: Запали шума, исечи дрвја и удри со багери

Од граѓанската иницијатива „Охрид СОС“ реагираат на градењето голем објект на една од најатрактивните локации на охридското крајбрежје. Се наоѓа во непосредна близина на хотелот „Инекс“, веднаш под вилата на МВР, каде ќе се гради хотел на синџирот „Смол лаксари хотелс“ (Small Luxury Hotels). Според најавите, објектот ќе се простира на површина од 7.000 квадратни метри. Предвидено е да се изградат 50 соби,...

Не е вистина дека 100 илјади Косовци поднеле барање за македонски пасош

Тврдењето дека 100 илјади граѓани на Косово поднеле барања за пасош во нашата држава и дека поради нив се градат згради во Скопје е неточно. Станува збор за погрешно...