fbpx
Таг: нанопластика

таг: нанопластика

Флашираната вода содржи во просек 250.000 микропластични честички

Нова студија од универзитетите Колумбија и Рутгерс откри дека пластичните шишиња со вода содржат, во просек, 250.000 честички нанопластика на литар, известува Еуроњуз. Честичките нанопластика се помали од 1000 нанометри, додека пак терминот „микропластика“ се однесува на оние честички пластика кои се помали од 5 милиметри. Нанопластиките се тешки за детектирање и се речиси невидливи за конвенционални микроскопи. Оваа студија ги...

МОН: Учениците да имаат скратени часови поради високите температури

Основните училишта да работат со скратени наставни часови до крајот на учебната година поради високите температури кои ја зафатија државата, препорачува Министерството за образование и наука (МОН). Од министерството препорачуваат:...